Nyrenoverade korridorer KRONOBERgshäktet
Rakhmat Akilovs restrikitioner tros lättas upp efter en lång tid på häktet. - Foto: TT/Polisen (Montage)

Akilov misstänks för terrordådet i Stockholm – får egen avdelning

Rakhmat Akilov greps på kvällen, timmar efter terrordådet på Drottninggatan och har efter det suttit hårt bevakad. Nu finns uppgifter om att det kommer lättas upp och att han får en helt egen korridor på häktet.


Under måndagen presenterades utredningen kring terrordådet på Drottninggatan som färdig, enligt åklagare Hans Ihrman. Åtal väntas komma i början av nästa år och rättegången kommer antagligen bli av i februari.

Misstänkt för dådet, som tog livet av fem människor och en hund, är Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan. Han greps ett timmar efter dådet, och har tillbringat sin tid i häktet sedan dess. Under vistelsen har Akilov vid flera tillfällen betett sig illa. På den långa listan av misskötsel finns Hitlerhälsningar, innehav av ett vasst föremål och diverse raseriutbrott.

Rakhmat Akilov misstänks för terrordådet på Drottninggatan tidigare i år.

I september lättades em del av restriktionerna och Akilov fick bland annat tillgång till en schackdator.

Han har blivit bevakad dygnet runt på häktet Kronoberg i Stockholm, men nu finns det nya planer, skriver Expressen. Akilov ska nämligen flyttas till en "vanlig avdelning" på häktet – men eftersom han har så pass hårda restriktioner får han inte träffa andra intagna. Därför kommer han antagligen få en hel avdelning för sig själv.

Häktet söker personal för att kunna bemanna den misstänkte terroristens korridor. 

Bild från när Kronobergshäktet öppnade upp sin nyrenoverade del 2017. Bildkälla: TT

I praktiken innebär det här att säkerheten kring Akilov lättas och han kommer få en del friheter som han inte haft tidigare. Exakt när det här sker är inte känt.

För Expressen vill inte Jennie von Alten, chef för Kronobergshäktet, kommentera flytten. Akilovs advokat Johan Olsson tycker däremot att det är på tiden att hans restriktioner lättas.

Läs också om hur Akilov byggde en hemmagjord bomb som skulle exploderat efter lastbilsdådet.

TV: Så ser Rakhmat Akilovs liv ut inne på häktet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att lätta restriktionerna?
Tack för din röst!