Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gruppvåldtäkten i Fittja: 70 000 har skrivit på upprop för kvinnan

- 21/12/2017, 20:12 -
Efter gruppvåldtäkten i Fittja så har Emma Lindell och Filippa Bärve att starta en insamling för att stötta kvinnan.

Gruppvåldtäkten i Fittja har upprört flera tusen som nu har skrivit på en namninsamling för att stötta kvinnan.

Privat, TT, Förundersökningen

70 000 personer, varav 50 000 kvinnor, har skrivit på ett namninsamling för kvinnan i Fittja som blev utsatt för en gruppvåldtäkt. Uppropet är riktat mot polisen och politiker som de tycker har hanterat situationen fel.

Männen som åtalades för våldtäkten mot en kvinna i Fittja 2016 friades. Sedan dess har kritiken ökat mot polisens utredning.

Domaren ansåg att det inte finns nog med bevis för att styrka kvinnans berättelse. Tingsrätten höll med om att det behövdes mer bevis men att det inte fanns några tvivel om att hon har utsatts för en våldtäkt. 

Över 20 män kan vara inblandade, läs om varför männen släpptes här.

Nu rasar personer på polisens missar i förundersökningen och 70 000 personer, varav 50 000 kvinnor, har skrivit på ett upprop. 

Emma Lindell och Filippa Bärve, båda 26 år gamla, är de som startat och driver uppropet på kampanjsidan Skiftet. Till Nyheter24 säger Emma att hon och Filippa blev chockade när männen släpptes.

– Vi fick chock när domen kom och ville göra något. Vi ville kanalisera vår frustration eftersom att vi kände oss så maktlösa. Vi ville ta tillbaka makten. 

Responsen från personer har varit överväldigande positivt. Något både Emma Lindell och Anna Westberg, kampanjchef på "Skiftet" tror har och göra med #metoo-kampanjen.

”Uppropet visar att #MeToo inte kommer att ebba ut på ett bra tag utan att vi befinner oss i en permanent revolution. Människor runt om i hela landet har tröttnat på att polisen inte kan utföra ordentliga utredningar vid våldtäksanmälningar. Politikerna kan inte sitta på sina händer utan måste agera och det snart", skriver Anna Westberg.

– Jag tror att det blir en starkare kraft i just när det kommer till sådana här frågor. Många har delat med sig av sina egna berättelser så det är väldigt nära. 

Gruppvåldtäkten i Fittja
Bildkälla: TT, Förundersökningen

Förutom att Emma och Filippa vill bidra till förändring så vill de också visa sitt stöd för kvinnan.

– Vi vill visa vårt stöd för kvinnan som gång på gång har blivit sviken av samhället. 

När uppropet är klart så är ska insamlingen skickas till justitieministern Morgan Johansson.

Här hittar du Emma och Filippas namninsamling för kvinnan i Fittja.

Gruppvåldtäkten i Fittja

Det var i augusti 2016 som en ung kvinna skulle köpa droger i Fittja, Stockholm. Mannen som skulle sälja till kvinnan tog med henne till en bostad. I porten väntade ett flertal män som sedan våldtog henne. 

Männen, omkring sex stycken, våldtog och slog henne i nästan fyra timmar. Här är allt du måste veta om gruppvåldtäkten i Fittja.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om gruppvåldtäkten i Fittja?