Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här firas julen runt om i världen

- 25/12/2017, 08:04 -

I Sverige är det paket, julgran och Kalle anka. Men hur ser det ut i andra delar av världen?

Mandeln i gröten, tomten och "Kan du vissla Johanna". Svenskar har ett fullspäckat schema under julen, där vi börjar från och med i slutet av november och räknar ner dagarna fram till julafton.

Men hur ser det egentligen ut i andra delar av världen? Yle har gjort en sammanställning på hur ett typiskt julfirande kan se ut i några länder.


Hong kong

I Hong Kong glittrar och glimmar det rejält. Hela december lyser staden upp i något som kallas "Symphony of lights". 

Det är en riktig julshow med julbelysning utan dess like! Eftersom att staden är fylld till bredden med kreativa artister och designers så är staden spektakulär under julen. 

Staden fylls också av marknader, festivaler och aktiviteter för hela familjen! Det firas inte på traditionellt vis annat än att en spenderar tid med familjen, vänner och får paket. Mycket uteliv till skillnad från Sverige.


Tyskland

I Tyskland firar personer julafton mycket likt vi gör i Sverige. Äter god mat, träffar vänner och familj och delar ut presenter. Men istället för skinka äter de flesta gås eller karp.

Tomten? Han heter Sankt Nikolaus i Tyskland.

Precis som i Sverige firar vissa julen med mer kristna värderingar. De som är katoliker firar julen, Martinstag, redan 11 november men de flesta firar 24 december. 

Julkalender, advent och julgran har tyskarna också! Men de älskar julmarknader en aning mer än vi och inför julen kan de ses runt omkring i landet.


Mexiko

I Mexico firas julen den 24 december med familj och vänner och god mat. Vid midnatt går många familjer på mässa och det avslutas den fyrverkerier!

Dagen efter, den 25 december, firas lite vildare och resterna från gårdagens julmat äts upp.

Men det viktigaste av allt är jul-festivaler, dessa finns runt omkring Mexico och hela familjen får vara med! Jul-Pinatas, figurer gjorde i papp som fylls med godis, hängs upp och alla barnen får turas om att slå ner dem för att få ut det goda i.


Spanien

I olika delar av Spanien firar spanjorer jul på olika vis. Det som de har gemensamt är maten, krubban och, istället för jultomen, de tre vise männen. De tre vise männen kommer med julklappar till alla barnen. 

Maten de äter är mycket annorlunda från vad vi äter, spanjorerna äter skaldjur, fisk och kalkon och till efterrätt blir det ofta manderlbakelser, turrones.

Ingen julmust bjuds det på utan istället blir det mousserat eller champagne! 


Ryssland

I Ryssland görs julen annorlunda. Den firas istället den sjunde januari och är mer strikt och mindre lättsam än vår jul. Inför deras jul fastar många fyrtio dagar, utan kött, mjölk och ägg. 

Deras nyår är däremot mer lik vår julafton. Då kläs en gran och paket delas ut, det är också då de får träffa deras motsvarighet till jultomten, Fader Frost med sitt barnbarnet Snöflickan. 

Fader frost och Snöflickan anordnar lekar och aktiviteter och delar ut paket, ofta i form av choklad.


USA

Julen är mycket, mycket populär i USA, där den med dunder och brak. Hela 90 procent av hela USA:s befolkningen firar högtiden.

Även i USA är julen lik den i Sverige. Det är mat, vänner och familj, tomten och paket.

Men firas istället 25 december och istället för julskinkan blir det kalkon.

Se också Tommys helt grymma julbelysning!

Läs också om sju saker du känner igen om du firar jul utan din älskling

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.