Lördag 22 Jan
Stockholm

Så vet du om din partner använder härskarteknik på dig

Nyheter24 har pratat med Rebecka Bolin om härskarteknik
Använder din partner härskarteknik på dig?. Foto: Shutterstock/TT(Mongate)

Det du säger förvandlas till skämt, din partner börjar kolla i telefonen när du berättar något viktigt. Nyheter24 har pratat med författaren Rebecka Bohlin om härskarteknik. Här är några tecken på att din partner använder härskarteknik på dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Härskarteknik kan finnas överallt, på jobbet och i en relation. Har din älskling börjat hålla på med mobilen när du ska berätta något viktigt eller säger hen att du är känslig och överreagerar? 

De här sakerna ska du se upp för och fråga dig själv om hen gör det omedvetet eller om hen använder härskarteknik.

Nyheter24 har pratat med experten Rebecka Bohlin som skrivit boken Fem härskartekniker – femtio motståndsstrategier. Hon berättar vad härskarteknik är, tipsar hur man ser varningstecknen om någon utövar härskarteknik på dig och hur du då ska agera.

– Ofta sker det omedvetet, att de som har makten i rummet använder olika härskartekniker där de förminskar andra för att det faller sig naturligt, det finns traditioner att göra så, berättar Rebecka Bohlin för Nyheter24 och fortsätter:

Men det kan även ske medvetet för att hindra andra från att klättra och konkurrera med det egna inflytandet.

Men hur upptäcker man att någon använder härskarteknik på dig? Rebecka säger att du behöver ofta ha kunskap om vad härskartekniker är för att upptäcka att en härskarteknik utövas. 

– En klassisk reaktion är att den som utsätts blir förminskad och därmed känner sig dum – tror att hen gjort något fel och alltså lägger skulden på sig själv i stället för att upptäcka att det handlar om ett informellt maktutövande som sparkar neråt.

Känner du igen tecknen på härskarteknik? Här är några exempel som du ska se upp för: 

Så vet du om din partner använder härskarteknik på dig. Bildkälla: Shutterstock/TT

Du är osynlig
Får du ingen respons eller är responsen tystnad eller att uppmärksamheten åt annat till exempel mobilen i stället för dig. Att andra tar åt sig äran av dina ideér och förslag är också att osynliggörs dig. 

Förlöjligande
Fokus flyttas från det du säger till din kropp, utseende eller sexualitet. Det du säger förvandlas till skämt.

Undanhållande av information
Andra får information men inte du.

Dubbelbestraffning
Vad du än gör eller hur du än gör så verkar det inte duga. Det finns inget som är rätt sätt att göra ditt jobb på . Allt du gör tolkas negativt.

Skuld och skam
När du väl säger ifrån och berättar att du känner dig illa till mods får du höra att du saknar humor eller överreagerar.

Se mer i klippet ovan.

Du kanske också vill läsa om när psykologen svarar på vad härskarteknik är och varför det används – det kan du läsa mer om här

Hur ska du svara personer som använder sig av härskarteknik? Det kan du läsa om här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du i en relation?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela