"Östberg inte värd kändisstatus"

Poirier Martinsson: Hur ska alla efterlevande offer i USA känna när de får reda på att Östberg lever ett kändisliv i Sverige?


Annika Östberg Deasy kom i dag till Sverige efter nästan 30 år i amerikanskt fängelse. Detta har snabbt blivit den stora nyheten som täcker löp och framsidor. Men nu varnar författaren och debattören Roland Poirier Martinsson den svenska journalistkåren för att ge den nyanlända svenskan kändisstatus.

"Det finns inga skäl att tro att Östberg kommer att tacka nej till kändisskap och morgonsoffor - statistiken för mördare som får chansen att stå i centrum är dyster i det avseendet. Skulle Östberg vägra offentligheten talar det ytterligare för det riktiga i att släppa henne fri, om hon kryper upp TV-kanalernas morgonsoffor är det ett säkert tecken på att hon ännu inte inser vidden av sina brott", skriver Poirier Martinsson på Newsmill.

Eftersom hon själv kanske inte är i stånd att stå utanför rampljuset måste medierna ta sitt ansvar och skilja på vad som är situationens nyhetsvärde och nyfikenhetsvärde, menar Poirier Martinsson och tillägger att det fortfarande finns efterlevande i USA som är offer för "Ösbergs mordturné".

"Hon är inte så liljevit"

Polisprofessorn Leif GW Persson tycker att hela historien känns "olustig". Han vet att svenska myndigheter försökt få hem Annika Östberg i flera år, något han menar är särbehandling.

– Hon är inte så liljevit som alla vill få det att framstå. Utan henne hade pojkvännen inte fixat att skjuta, han var för hög, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Han har läst hela polisutredningen i USA och menar att Annika Östberg är mer skyldig till mord än vad Tony Olsson var för polismorden i Malexander. Ett fall där Tony blev dömd för mord tillsammans med sina två kumpaner, trots att han och den andra tittade på när Jackie Arklöv sköt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.