Framför bilder syns istappar som under ett isdygn
Blir det första nationella isdygnet på två år? - Foto: Pixabay/FreePNG (Montage)

Idag kan det bli nationellt isdygn i Sverige – men vad är det?

SMHI har gått ut med information om ett intressant väderfenomen som inte sker särskilt ofta. Nämligen ett nationellt isdygn.


På måndagen gick SMHI ut med information om att det under tisdagen kan bli ett nationellt isdygn. Den här vintern har varit förhållandevis mild – och särskilt i de södra delarna av landet. Här kan du läsa om de ovanligt höga temperaturerna.

Blir det första isdygnet på två år? Bild: Pixabay

Sen var ju Islandsstormen här och härjade (du kan se läsarnas bilder här).

Men det här med isdygn är tydligen inte alls särskilt vanligt. Det har nämligen inte hänt på två år.

Men vad betyder egentligen begreppet isdygn? 

Jo, senast Sverige hade ett så kallat isdygn var alltså 2016 då det inträffade hela tre gånger. Enligt SMHI:s definitioner så är det när hela landet har maxtemperaturer på noll grader under ett helt dygn. Det är vanligast att det här sker i januari och februari.

Men kommer det ske nu idag (tisdag)?

Det vet vi ju inte förrän dygnet är helt slut. Men när den här artikeln skrivs så är det enligt SMHI:s prognoser just nu under noll grader i hela landet. 

Gillar du vintern? Bild: Pixabay

Om vi ska nörda ner oss lite i begreppet så inträffade det hela 10 stycken isdygn år 2011 – och då var det verkligen en riktigt kall vinter för er som minns.

Absolut flest isdygn skedde år 1970 då Sverige fick genomlida 25 dagar av temperaturer kallare än fryspunkten noll grader. I alla fall sedan 1950 då SMHI började samla in nationell data. Högst troligt skedde det fler isdygn under 1940-talets "vargavintrar". Men det kan vi alltså bara gissa oss till.

Om du är intresserad av andra nationella väderfenomenborde du läsa om den kallaste temperaturen som någonsin uppmätts i Sverige här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du vad ett isdygn var innan du läste artikeln?
Tack för din röst!