Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är svaren på ALLA frågor du har om Postnords höjning

- 24/02/2018, 20:24

Från och med första mars kommer det kosta mer att handla via nätet från andra länder, som exempelvis Kina. Men det finns fortfarande frågetecken. Nyheter24 pratade med pressansvarig på Postnord och fick alla svar.

Okej så vad vet vi om Postnords höjning? Från och med första mars kommer det kosta mer att köpa från utanför EU. 

Men det finns fortfarande många frågor obesvarade kring höjningen. Nyheter24 reder ut och ger dig alla svar du letar efter. 

Vi pratade med Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, om höjningen. 

Hur mycket mer kommer det kosta?

Det som kommer gälla är, precis som vanligt, en kostnad på 125 kronor i administrations avgift till Postnord plus moms för paket som kostar mer än 1500 kronor. 

Det nya? 

Att nu gäller det även paket UNDER 1500 kronor. Administrationsavgiften kommer ligga på 75 kronor och sedan moms på det. 

– Vi ska ta ut moms på alla paket oavsett värde. Det som är nytt, säger Maria till Nyheter24. 

Administrationsavgiften tar Postnord ut för den hantering som behövs göras med paketen. 

Postnord avgift
Bildkälla: TT

Vilka länder gäller det?

Momsen gäller för alla länder utanför EU. Eftersom att de flesta handlar billigare produkter från Kina så är det landet det pratas mest om i sammanhanget. 

Gäller det på alla hemsidor?

Nej det gäller inte alla på hemsidor. Det är inte hemsidan som avgör om det kommer kosta mer eller inte utan det är alltså vart produkten kommer skickas från. Innanför eller utanför EU. Är det innanför så kommer det inte kosta extra. 

Varför görs detta? 

Enligt Maria handlar det om att Sverige den senaste tiden har sett en ökning av handel via nätet från exempelvis Kina. Och det den kraftiga ökningen skett snabbt. 

– Mängden paket och mängden människor som handlar från andra länder har ökat jättejättemycket och jättefort. Det var ingen som var beredd på det. Men nu vet vi hur vi ska hantera det.

Kommer det alltid vara så? Eller är det mer på test? 

Det går inte att säga att det kommer vara så för all tid. Men enligt Maria är det ingen testperiod utan det som gäller tillsvidare.

Vad har responsen varit?

Det är faktiskt inte bara personer som har tyckt att höjningen har sugit. 

– För de svenska företag som alltid har behövt ta ut momsen så känns det mer rättvist nu. Men för de som gillar att handla på nätet för liten peng tycket ju inte att det är lika bra. 

TV: Postnords nya regler för paket från Kina: Så mycket kommer det kosta

Läs också om de sjuka fynden som gjorts i postnords brevlådor

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att höjningen är bra?