Snökaos i Sverige
Några som har drabbats värst av det rådande snökaoset i Sverige är de hemlösa. - Foto: TT

Kylan drabbar de hemlösa hänsynslöst - så kan du hjälpa till

I takt med att snön fortsätter att falla runt om i landet så förvärras situationen för våra hemlösa runt om i landet. Det här är vad du kan göra för att förbättra deras situation under snökaoset.


Snökaoset sprider sig i Sverige med klass 1-varningar på flera olika orter. Dena extrema kylan och blåsten ställer till med stora problem för lokaltrafiken, pendlare och särskilt mycket för de hemlösa runt om i landet.

Det är i början av mars och vi ser ett snötäckt Colosseum i Rom, ett vinterlandskap på Korsika och våra egna städer vackert målade vita av snön. 

Men samtidigt, tack vare den varma temperaturen på Arktis som vi har skrivit mer om här. Så har något så fint som snö blivit en mardröm för många personer och speciellt de hemlösa i våra städer.

Vad kan man göra för att hjälpa de som får härda ut kylan utomhus?

Det finns många föreningar och ideella organisationer som kraftsamlar och hjälps åt att försöka ge de hemlösa en tak över huvudet när kylan tränger in som värst.

Ett soppkök i Stockholm som har fullt upp. Bildkälla: TT

En av de ideella organisationerna som har jobbat frenetiskt under vintern är Stockholms stadsmission.


– Det är som vanligt en väldigt problematiskt period och i och med den extrema kylan så har det varit flera hemska dygn för människor som lever i hemlöshet, säger Maria von Sydow, pressekreterare på Stockholms stadsmission.

Hon fortsätter

– Stockholms stadsmission, som de flesta ideella organisationer, är i behov att andra människors hjälp och gåvor för att kunna hjälpa människor i utsatthet.

Många som redan har bidragit 

– Människor har hört av sig och verkligen tagit till sig när vi uttryckligen har bett om deras hjälp och responsen har varit fantastisk. Vi har fått in tillräckligt med sovsäckar och underlag så att det inte längre ses som en bristvara just nu. Det betyder väldigt mycket, säger von Sydow.

Vi på Nyheter24 frågade Maria vad man själv kan göra som privatperson för att hjälpa till.

– Det du kan göra som privatperson är att du kan lämna in vinterkläder och vinterskor, både för vuxna och för barn, till våra Second Hand-butiker som de sedan levererar till vår insamlingscentral. Där sorteras de och delas sedan ut till våra deltagare i verksamheterna.

– Om du ser någon som inte verkar ha någonstans att ta vägen så kan du ringa till Nattjouren. Berätta för dom hur situationen ser ut och vilken adress du befinner dig på så kommer de till platsen för att hjälpa.

Hon fortsätter:

– Detta gäller även naturligtvis om man själv skulle hamna i en liknande situation. 

2017 så visade en rapport att vi hade minst 33 250 hemlösa i Sverige. Bildkälla: TT

Enligt en rapport från Socialstyrelsen utfärdad 2017 så var det drygt 33 250 personer som var hemlösa under vecka 14 förra året. Dock så deltog inte alla kommuner i undersökningen så det finns ett mörkertal att ta hänsyn till.

Runt hälften av personerna i undersökningen var födda i Sverige och antalet utlandsfödda som är hemlösa i Sverige har ökat det senaste året.

Vill du antingen donera eller ställa fler frågor om hur du som privatperson kan hjälpa till så kan du alltid ringa dina lokala föreningar och organisationer. Nedan så hittar du telefonnummer till några organisationer som du kan kontakta:

Vid nödsituation så ring alltid SOS Alarm på 112.

Nattjouren, Stockholm – 020-787 860 

Erikshjälpen, Sverige – 0383-46 74 50

Röda Korset, Sverige – 0771-19 95 00

Frälsningsarmén, Sverige – 08-562 282 00 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du störts av snökaoset?
Tack för din röst!