Skolan har förbud mot energidryck
På den här skolan i Sverige är det förbjudet med energidryck - Foto: Google Maps/TT

På den här svenska skolan är det förbjudet med energidryck

Nu har ännu en skola i Sverige infört ett förbud mot energidryck under skoltid. Högavångsskolan i Olofström slog larm om ofokuserade och överstimulerade elever och sedan fattades beslutet. Vad tycker du, borde flera skolor göra så?


Du ser säkert personer som dricker energidryck dagligen, men att dricka det ofta är faktiskt inte bra alls. Förra året skrev vi om Thea som hamnade på akuten efter att ha druckit nästan tre burkar – här kan du läsa mer om det.

Vi skrev även om Solbergsskolan på Gotland som sedan tre år tillbaka har haft ett förbud mot energidryck på skolområdet

Men nu har ännu en skola i Sverige infört ett förbud mot det. Den här gången är det en högstadieskola i Olofström, i Blekinge. 

Sedan årskiftet har eleverna på Högavångsskolan förbjudits från att dricka drycken under skoltid. Skolan slog nämligen larm om att eleverna bland annat var överstimulerade, vilket ledde till att beslutet om förbudet fattades av politiker i utbildningsnämnden. 

Högavångsskolan i Blekinge förbjuder energidryck under skoltid. Bildkälla: TT

– En del blev uppspelta, irriterade och störiga. Lärarnas frustration gjorde att vi gick vidare med det. De fick svårt att undervisa i klasserna och nästan varje dag fick de ta ifrån eleverna energidryckerna, fast det inte var tillåtet, berättar skolsköterskan på Ingela Nolin för SVT, som var först med att rapportera om det. 

En elev i årskurs 8 berättar att vissa elever kunde dricka nästan fyra burkar under en dag. När förbudet började var det flera elever som protesterade genom att gå och köpa energidryck. 

En annan elev som går i årskurs 9 berättar att det sedan förbudet inleddes har blivit bättre på skolan, även om det finns de som smyger in energidrycker i sina skåp, skriver SVT. 

Vi har även skrivit om butiken i Halmstad, som förra året tog beslutet om att börja sälja energidryck bakom kassan – vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Du kanske också vill läsa 7 saker du borde känna till om energidrycker? Det kan du göra här! 

TV: Tar du p-piller och dricker energidryck? Då måste du veta detta. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde flera skolor ha det så?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.