Nya trenden: Svenska par hänger ut varandra i Facebook-grupper

Det är tydligen en hel del personer som har svårt att lita på sin partner i Sverige. Nu börjar Facebookgrupper dyka upp där partners kan hänga ut varandra – i jakt på information.


"Någon som har snackat med den här killen?", "VARNING! Fuckboy" och "Hur många killar snackar med samma brud". Så ser det ut i flera stora Facebook-grupper just nu. 

Den nya trenden verkar nämligen vara grupper där par, men även singlar, hänger ut varandra – för att få information. Har hen varit otrogen? Hur är hen som person? 

Facebook-grupperna är skräddarsydda för just det. För att få information om personen en är tillsammans med eller dejtar.

Bildkälla: Facebook

Grupperna är hemliga och det krävs att någon du är vän med bjuder in dig till den. En av grupperna, som riktar sig till att hänga ut män, har över 5 000 medlemmar. 

Men det är inte bara grupper som syftar till att sprida information om vilka som är "fuckboys" och inte. Utan det finns även grupper där tjejer hängs ut. 

Tonen i grupperna är hård och de har fått mycket kritik. 

"Det är riktigt vidrigt gjort" och "det kan leda till självmord och hedersmord", skriver flera i diskussioner om grupperna.

Bildkälla: Facebook

De som vill ha information lägger ut en bild på personen med en fråga. Sedan fyllt kommentarsfältet med kommentarer om personens karaktär. 

Kanske skriver de att personen är världens gulligaste eller en varning om att personen inte är singel, är otrogen eller pratar med flera personer samtidigt.

Men är det verkligen lagligt att hänga ut personer i sociala medier? 

Nyheter24 pratade med advokaten Mårten Schultz, professor i civilrätt, för att ta reda på om det som sägs i dessa grupper kan leda till åtal. 

Enligt Mårten Schultz bedömer man olika från fall till fall. 

– Det kan vara brottsligt att hänga ut någon som otrogen, då det kan falla under regeln om förtal. Förtal är när man pekar ut någon som brottslig eller klandervärd, säger Mårten Schultz. 

Även om det inte är brottsligt att vara otrogen, kan det vara olagligt att måla upp personen som en väldigt hemsk människa, berättar Schultz. Då pekar man ut någon som klandervärd, vilket kan leda till att man anmäls för förtal.

Något som också ses allvarligt på är om man anklagar någon för sexuellt ofredande. 

– Så om man i en sådan här grupp skulle peka ut någon för sexuellt ofredande, så kan man också bli åtalad för förtal, förklarar Schultz. 

Bildkälla: Facebook

Hur stor är sannolikheten att man faktiskt åtalas? 

Enligt Mårten Schultz är det vanligare att personer åtalas för förtal nu än vad det var för fem år sedan. 

– Det beror på två saker. För det första har åtalsbegränsningen lättats upp något. Förut krävdes det ännu mer för att bli åtalad. Det andra är att det förtalas mycket mer på sociala medier. 

Om man pratar illa om någon eller anklagar någon via sociala medier, är det lättare att samla bevis. Exempelvis genom att ta printscreens eller spara konversationer. 

En annan sak är att domstolen bara kan åtala någon om det påkallas ur allmän synpunkt. Det innebär att åklagaren tycker att det är för allmänhetens bästa att fallet granskas.

Om någon exempelvis delar nakenbilder på sin före detta partner finns det stor chans att åklagaren väljer att fälla någon, då åklagaren vill sätta ett exempel för andra personer som funderar på att göra samma sak. 

Man vill helt enkelt inte att det ska hända någon annan, och fäller då personen för allmänhetens bästa.

Nyheter24 har försökt nå admins till flera av grupperna – utan resultat. 

TV: Snart kan Facebook räkna ut hur mycket pengar du tjänar

Läs också om 22-åriga Patricia som fick sitt Spotify hackat men lyckats övertala hackern att ge tillbaka kontot

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om grupperna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.