Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Imorgon blir det sommartid – glöm inte att ställa om klockan

Nyheter | 24/03/2018 16:54

Oavsett vad vädret säger oss så är det faktiskt dags för sommartid imorgon. Under söndagen ställer vi om klockan och förhoppningsvis kommer solen passa på att titta fram!

Mars månad har inte varit den bästa. Det har varit svinigt kallt, blåsigt och mycket snö i stora delar av Sverige. Här kan du läsa om varför det varit så obehagligt kallt.

De flesta i Sverige längtar just nu efter vår, värme och sol. Och det är faktiskt dags för det. Allt fler vårtecken börja visa sig. Även om du tror det eller ej. 

Exempelvis ställer vi under söndagen fram klockan en timme vid 02.00. Eftersom att det nu blir SOMMARtid. Hur bra?

Däremot kanske inte lika trevligt för den som är lite morgontrött eftersom att vi "tappar" en timme. Heh.

Blir du alltid osäker på om en ska ställa fram eller bak klockan? Läs om hur du kan tänka för att göra rätt här.

Sommartid
Bildkälla: TT

Eftersom att du kan må lite konstigt under vintertid, läs om varför här, så är det skönt att det ÄNTLIGEN är dags för sommartid. 

Kanske lyssnar solen på våra böner och vi får värme snart!

Visste du att...?

I Sverige har vi inte alltid haft sommar och vintertid. Det infördes på test 1916 (bönderna diggade dock inte förändringen) så det blev inte godkänt förens 1980. Det är alltså inte länge vi har ställt bak och fram klockan. 

Varför valdes det att göras 1980? Jo mestadels för att synkronisera oss med resterande länder i Europa som valt att göra detsamma, skriver Aftonbladet.

Tyskland var först i Europa med förändringen. De upptäckte att de kunde spara el under kriget om de hade en extra timme med sol under vintern. SMART. 

Idag diskuteras ämnet flitigt. Behövs det verkligen sommartid och vintertid? Eller är det ett onödigt ont då många, speciellt äldre, mår dåligt av förändringen. 

Finland har nyligen tagit upp frågan i riksdagen och kan komma att avskaffa sommartid. Läs mer om det här.

TV: Så nära är vi jordens undergång – enligt domedagsklockan

Läs också om hur domedagsklockan fungerar!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du vi behöver sommartid?