Söndag 5 Dec
Stockholm

Nu kan Sverige skrota sommartid: "Människor dör"

Utemöbler och en klocka.
1 av 3
​Det är den svenska infrastrukturminister Thomas Eneroth som öppnar upp för att skrota tidsomställningen med vintertid och sommartid. Foto: TT Nyhetsbyrån
Svenska flaggan.
2 av 3
Tanken är att helt enkelt få samma tid året om. Foto: TT Nyhetsbyrån
Ställa om klockan.
3 av 3
Anledningen till att frågan lyfts är att Finland driver frågan inom EU, men det finns även diskussioner om en förändring i de baltiska staterna och i Polen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Frågan om att slopa sommartid har lyfts i Sveriges riksdag flera gånger tidigare – men avslagits vid varje tillfälle. Men efter att Finland nu lyft frågan inom EU kan en förändring nu vara på gång.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är den svenska infrastrukturminister Thomas Eneroth som öppnar upp för att skrota tidsomställningen med vintertid och sommartid, rapporterar Sveriges Radio.

Tanken är att helt enkelt få samma tid året om.

Anledningen till att frågan lyfts är att Finland driver frågan inom EU, men det finns även diskussioner om en förändring i de baltiska staterna och i Polen.

– I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer och även i Sverige, och jag välkomnar den diskussionen, säger Thomas Eneroth till SR.

Infrastrukturministern vill i så fall att EU-kommissionen utreder frågan.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Syftet med att ställa klockan, som vi gjort regelbundet i Sverige sedan 1980, är att kunna utnyttja solen längre på dygnet.

Frågan om att slopa sommartid har faktiskt lyfts i Sveriges riksdag tidigare – men avslagits varje gång.

Kristdemokraten Tuve Skånberg är en av dem som flera gånger i riksdagen lagt fram förslag på att ta bort tidsomställningen.

– I sådana här frågor är det ju en ketchupeffekt, det händer ingenting och ingenting, och så händer allting snabbt. Nu verkar det som om det lossnar, säger Tuve Skånberg till SR.

Europaparlamentet ska debattera frågan om en vecka i Strasbourg och åtminstone svenska socialdemokrater väntas rösta ja till att skrota tidsomställningen i Europa två gånger per år.

Fredrik Federley, centerpartist och Europaparlamentariker, är en av dem som vill få till en förändring.

– Det är svåra omställningar för många människor, människor dör, det kostar företag väldigt mycket pengar, människor som har djur, det blir en stor knepighet till ingen nytta, säger Fredrik Federley till SR.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Även om vissa djur påverkas negativt av tidsomställningen så är det människor som drabbas mest. Den biologiska dygnsrytmen rubbas och för vissa kan det vara svårt att ställa om.

Personer som ligger i riskzonen för vissa sjukdomar kan drabbas allvarligt.

– Det finns undersökningar som visar att hjärtinfarkter ökar, och när det gäller psykiska sjukdomar, så finns det studier som visar att självmordsbeteende också ökar något efter omställningen, har sömnforskaren Jerker Hetta tidigare sagt till SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska vi skrota sommartid?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela