Sommartid
Under söndagen blir det sommartid. Har du koll på varför vi har sommartid och vintertid? - Foto: Pixabay

Varför har vi sommartid? Här är svaret

Under söndagen är det dags att ställa FRAM klockan så att det blir sommartid. Om du funderar på varför vi ställer bak och fram klockan hela tiden så har vi svaret.


Varje år ställer vi bak klockan en timme 29 oktober. Vi blir glada för att vi får mer sol och känner oss piggare. Vi får dessutom en timme mer sömn!

Den 25 mars, alltså nu på söndag, ställer vi fram klockan en timme. Vi får en timme mindre sol men blir ändå pepp eftersom att sommaren närmare sig. Trots att vi förlorar en timme sömn.. 

Så här har vi haft det i Sverige sedan 1980. Inte alls länge sedan. 

Men varför började vi med det? 

Under krigstider upptäckte Tyskland att de kunde få en timme mer sol om de ställde bak klockan en timme på vintern och på så sätt spara ström. 

Allt fler länder i Europa tog efter och snart kände sig Sverige liiite utanför. För att synkronisera med resten av länderna omkring oss började även vi med vintertid och sommartid, skriver Aftonbladet. 

Bildkälla: TT

Men idag behöver vi inte spara på ström så varför har vi då fortfarande kvar vinter-och sommartid? Sanningen är att allt fler länder vill gå tillbaka till vintertid. I större delar av världen har de inte sommartid. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Finland diskuterar att slopa sommartiden, här kan du läsa mer om det, och 2014 valde Ryssland att säga hejdå till systemet, skriver Aftonbladet.

Det är som att vi lånar en timme sol från sommaren till vintern. Men trots att det låter bra så får det oss att må lite konstigt. Här kan du läsa om varför.

Snart kan det bli så att sommartid avskaffas helt. Det säger ett förslag som EU just nu diskuterar. Anledningen är att det kan vara farligt för personer som är sjuka. 

– Det finns undersökningar som visar att hjärtinfarkter ökar, och när det gäller psykiska sjukdomar, så finns det studier som visar att självmordsbeteende också ökar något efter omställningen, har sömnforskaren Jerker Hetta tidigare sagt till SVT.

TV: Så nära är vi jordens undergång – enligt domedagsklockan

Läs också om hur domedagsklockan fungerar!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du komma ihåg att ställa om klockan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.