Våldtäktsanmälningar ökade
Våldtäktsanmälningarna ökade under 2017 - Foto: Montage TT

Ny rapport: Våldtäktsanmälningarna ökade under 2017

Under tisdagen presenterade Brottsförebygande rådet sin rapport över anmälda brott under 2017. Nu visar den att anmälningar om våldtäkt ökade.


En ny rapport från Brottsförebyggande rådet visar att allt fler anmäler våldtäkt och sexuella ofredanden, vilket Expressen var först att rapportera om.

Under 2017 ökade antalet anmälda våldtäkter med tio procent.

 "De flesta brottstyper inom kategorin Brott mot person minskade, bland annat anmälda misshandelsbrott med 4 370 (− 5 %) till 84 200 brott. De brottstyper där antalet anmälda brott ökade var våldtäkter, med 654 brott (+ 10 %) till 7 370 brott, och sexuellt ofredande med 3 procent till 11 000 anmälda brott," skriver Brå.

Under 2015 och 2016 minskade det dödliga våldet, men under 2017 ökade antalet konstaterade fall till 113 stycken. Det var en höjning med sju fall. Detta är den högsta nivån av konstaterade fall av dödligt våld sedan 2002. 

En förklaring till ökningen beror bland annat på att 16 fall kunde knytas till händelser med fler dödsoffer. Terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm är ett exempel på en sådan, där 5 personer dog. 

I 24 procent av fallen var offret en kvinna, medan återstående 74 procent var män. Det innebar en ökning av dödligt våld mot män och en minskning av dödligt våld mot kvinnor, jämfört med 2016.

Under 2017 anmäldes 1,51 miljoner brott i Sverige. Den största ökningen av brott återfanns i kategorin brott mot person. Detta beror till stor del på den nya brottsrubriceringen "olovlig identitetetsanvändning" som infördes 1 juli 2016. Samtidigt minskade stölder och skadegörelsebrott, skriver Brå.

Läs även om hur #metoo-kampanjen ökade antalet anmälningar om sexuellt ofredande.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du utsatt för ett brott 2017?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.