Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen Peters insats på Drottninggatan kan ha räddat liv

Nyheter | 07/04/2018 18:41

7 april 2017 körde en kapad lastbil i full färd på Drottninggatan. Polisen förstod ganska snabbt att det inte rörde sig om en olycka, utan ett terrordåd. Ett år senare berättar polisen Peter om vad han såg när han kom till platsen.

Bara några minuter efter att larmet om att en lastbil kört in i en folkmassa och kraschat in i Åhléns city gick Peter med osäkrat vapen bakom polisbilen som hans kollega körde. De var några av de första poliserna på plats på Drottninggatan den där fredagseftermiddagen 7 april 2017.

När de började närma sig Åhléns möttes de av en folkstorm som kom springandes från varuhuset. Ännu visste varken de eller sina befäl riktigt vad det var som hade hänt. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Peter om vad han såg när de kom fram till den norra delen av Drottninggatan. Han har tidigare erfarenhet vid ambulansen och har sett döda personer förut.

– Påkörda, som i det här fallet, och en del lemlästade har jag stött på förut, men inte i det här sammanhanget. Det här var något helt annat, berättar Peter och fortsätter:

–  Man går in i sin roll och om det är livräddning som gäller fokuserar man inte på hur mycket blod det är och om det ser äckligt ut, utan du ska bara rädda liv. Det spelar ingen roll om benet är av och benpipan sticker ut och det sprutar blod. Det skiter jag i. Jag vill stoppa blödningen i så fall och se till att han överlever.

Hör Peter berätta om hur han hjälpte ambulanspersonal med skadade under terrorattacken i spelaren ovan.

På årsdagen kommer Ebba Åkerlund som omkom vid attacken hedras genom en minneskonsert.

Kommer du ihåg? 

10 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm
● Kronprinsessan Victoria i tårar: "Vi går vidare tillsammans"
Stefan Löfven: Sverige har blivit attackerat
Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Följde du rapporteringen 7 april?