Läxor och prov förbjuds på en skola i Boden.
1 av 2
Läxor och prov förbjuds på en skola i Boden.
En miniräknare i en matematikbok.
2 av 2
På en högstadieskola i Boden har man förbjudit läxor och prov. - Foto: Pixabay

Svensk högstadieskola inför förbud mot alla prov och läxor

Stureskolan i Boden har tagit ett drastiskt beslut: att sluta med läxor och prov, för alla elever i alla ämnen. I alla fall under hela april månad. Men målet är att införa ett permanent förbud.


– Vi får ständigt nya rapporter om att våra barn mår dåligt. Och det beror på att de har en väldigt hög stressnivå hela tiden. Det här är vårt sätt att försöka minska den stressen, säger Petronella Sirkka, rektor vid Stureskolan, till SVT Norrbotten.

Det var just larmen om stress hos eleverna som gjorde att högstadieskolan i Boden bestämde sig för att förbjuda läxor och prov.

Förbudet innebär att lärarna inte får ge eleverna läxor eller prov alls, förutom de nationella proven som ska göras av de som går i årskurs 9. Detta eftersom de nationella proven ju är obligatoriska (här kan du förresten läsa om de vanligaste fuskmetoderna under nationella proven).

Om prov- och läxförbudet ger positiva resultat kommer man att förlänga det med ytterligare två månader under höstterminen. 

Förhoppningarna är att man sedan ska kunna ha ett förbud som gäller på heltid år 2019.

– Vår skolplan är väldigt komplicerad och ställer extremt höga krav på elevernas analysförmåga och det här ska vi försöka hjälpa dem med. Dessutom ser världen helt annorlunda ut nu mot för bara ett tiotal år sedan, säger rektor Petronella Sirkka till SVT Norrbotten.

Ska du söka till gymnasiet snart? Då kanske den här listan kan vara till hjälp: här är de populäraste programmen i Sverige

Du kanske också är sugen på att läsa om vilka korta utbildningar som leder till jobb – och där du kan tjäna mycket pengar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde prov och läxor förbjudas på alla skolor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.