Söndag 3 Jul
Stockholm

Hur länge ska man vänta med bröllopet efter förlovningen?

Det är upp till varje par att bestämma själva hur länge man väntar
Det finns flera saker man bör tänka på när innan man gifter sig. Foto: Shutterstock/TT

Förr skulle man vänta högst ett år med att gifta sig efter att man förlovat sig. Men idag är det inte riktigt så. Det finns faktiskt inga regler över hur länge man ska vara förlovade utan det är upp till varje par att bestämma själva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kanske har du hört någonstans att man ska vänta ett år efter en förlovning innan man ska gifta sig? Men är det verkligen så? Om inte – hur länge ska man egentligen vänta? 

Idag finns det inga "regler" för hur länge ni ska vänta efter er förlovning innan det är dags att gå ner för altargången, skriver Vett och Etikett.

Det finns heller inget som säger att man måste gifta sig utan vissa kanske känner att det räcker med att vara förlovade. 

Nyheter24 har pratat med relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten, för att se vad hon har för erfarenhet om förlovningen och giftermålets status idag. 

– Det är omöjligt att säga för en del stannar vid förlovningen och gifter sig inte. Andra går snabbt vidare från förlovningen till giftermål. Jag tänker att det är andra saker som är viktiga att tänka på, framför allt så har jag sett att om det går för snabbt så kanske man inte riktigt hinner med en del viktiga saker, berättar Sander för Nyheter24. 

Hur länge ska man vänta innan man gifter sig? Bildkälla: TT

Går man vidare för snabbt finns risken att man kanske inte lär känna sin partner, eller hunnit ta reda på vad man själv verkligen vill. Kanske hinner man heller inte prata om hur man ser på saker som karriär, barn, otrohet, ekonomi, vänner och intressen.

– Man kanske tänker att det löser sig när man gifter sig. Då tror jag att utgångspunkten blir lite i fel ordning och att äktenskapet snarare kan bli slutet på relationen än början. 

Gifter man sig för snabbt så kanske man inte ser några "fel" utan istället tycker att allt är perfekt eftersom man är så kär och då kan det bli jobbigt när vardagen kommer. 

Men spelar det någon roll hur länge man väntar innan man gifter sig förlovningen? 

Sander berättar att hon tänker att både för fort men också att vänta för länge kan ställa till det. Men hur länge men väntar är olika för olika par.

Vad ska man tänka på inför bröllopet? Bildkälla: TT

– Ger man det tid så hinner man ju ha både semester ihop, fira jul tillsammans och med eventuell släkt och födelsedagar. Det kan ge en chans till att lära känna varandras "runtomkring-liv". Men och andra sidan så finns det de som ganska snabbt känner in, och på något sätt bara vet, och det funkar ju också. 

Men när det är dags för bröllop då, finns det några saker man ska tänka på eller fixa? 

Ja, enligt Sander så finns det några saker att tänka på, bortsett från att verkligen lära känna varandra och bådas behov och värdegrunder. 

  • Hur empatisk är hen? 
  • Tycker hen att jag duger även när jag känner mig otillräcklig?
  • Tycker hen om mig även när jag gör "fel"? 
  • Förstår hen eller åtminstone vill förstå mina tankar och känslor och kan lyssna utan att värdera?
  • Känner jag mig fri i relationen och får jag förändras och utvecklas i den? 
  • Vågar jag sätta gränser i relationen och är det okej att jag gör det?
  • Får jag släppa på gränserna?
  • Kan hen ta ansvar för sina känslor och tankar eller lägger hen över det på mig?
  • Kan vi ha överseende med varandra och acceptera varandra för personerna vi är?

Du kanske också vill läsa om 6 frågor du måste ställa om du vill bli ihop med ditt ex? Det kan du göra här! Vet du vad experten säger om att bli ihop med ett ex igen, då kan du göra det.

Läs även 4 vanliga misstag par gör när de bråkar – som kan förstöra relationen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du förlovad?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.