Måndag 4 Jul
Stockholm

Unika uppgifter i nya Palme-dokumentären: Polisen förfalskade bevis

Samtalet mellan Sigge och Roger skedde aldrig,
Ett telefonsamtal mellan Sigge Cedergren och Roger Östlund är förfalskat påstår den nya Palmedokumentären. Foto: TV3/TT/Björn Larsson Ask - montage

Olof Palme mördas i centrala Stockholm den 22 februari 1986. 1989 påstår polisen att ett samtal kan knyta Christer Pettersson till biograf Grand bara sex minuter innan Olof Palme skjuts. Uppgifter som enligt den nya Palmedokumentären ska vara falska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 28 februari 1986 skjuts Olof Palme till döds på öppen gatan mitt i centrala Stockholm. Mordet på Sveriges dåvarande statsminister är än idag Sveriges största mordutredning någonsin. Utredningen sägs även vara världens största mordutredning och kan egentligen enbart likställas med utredningen kring mordet på John F Kennedy år 1963 och Lockerbieattentatet år 1988, skriver Expressen.  

Utredningen av mordet på Olof Palme fortsätter än idag att röra upp känslor och fortfarande finns det flertalet frågetecken som väntar på att bli uppklarade. Ett av de kanske mest kända ledtrådarna i Palmeutredningen är den kring den misstänkta skytten Christer Pettersson. Petterson dömdes till och med för mordet på Olof Palme i juni 1989 men bara fem månader senare blev han frikänd. 

I bevisningen som polisen lämnade in mot Christer Pettersson fanns bland annat ett samtal mellan knarklangarna Sigge Cedergren och Roger Östlund. Samtalet användes i rättegången för att knyta Christer Pettersson till biograf Grand bara sex minuter innan Olof Palme sköts. Men samtalet mellan Sigge Cedergren och Roger Östlund ska aldrig skett, avslöjar den före detta knarkspanaren Bengt Bengtsson i den nya Palmedokumentären "Palme, Träsket och mordrättegångarna".

– Telefonutskrifterna från mordkvällen var ju förfalskningar som jag sa till dig tidigare. De var helt genomfalska, för Sigge (Cedergren) var ju inte hemma eller åtminstone så svarade han inte vilket han alltid brukade göra när han var hemma så frågan är när han kom hem, berättade Bengt Bengtsson i Palme, Träsket och mordrättegångarna och fortsatte.

– Det ringer någon ett kort samtal 23.13 och såvitt jag minns stod det "inget" på det samtalet bara typ okänd man, Sigge. Men varför Maggan (Margareta Eklund) har skrivit sådär det begriper jag inte. Att hitta på saker som inte finns på telefon.

Protokoll från det samtalet som påstås vara förfalskat. Bildkälla: TV3

Huruvida den nuvarande Palmegruppen har användning av uppgifterna om att samtalet mellan Sigge Cedergren och Roger Östlund ska vara påhittat vet vi inte. Dock så blir frågetecknen kring utredningen allt fler och man kan bara spekulera i om hela sanningen någonsin kommer komma fram.

I spelaren ovan kan du se när Bengt Bengtsson berättar om att samtalet mellan Sigge Cedergren och Roger Östlund är förfalskat.

Palme, Träsket och mordrättegångarna sänds torsdagar 21:00 på TV3. 

Är du intresserad av utredningen kring mordet på Olof Palme så kanske du även kommer gilla de här artiklarna:

Här är detaljen som Palmegruppens spaningsledare inte kände till

Varför hade Olof Palme ingen livvakt kvällen han dog?

Här är detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme

Är du intresserad av fallet Olof Palme?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.