Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Video visar lärarens rasistattack mot elev på gymnasieskola

- 27/04/2018, 17:05 -

"Säg inte det igen, vi tar åt oss" hörs en upprörd elev skrika i hallen på en Falkenbergs gymnasieskola i södra Sverige. En rasistisk lärare går till attack och allt kommer med på film.

På sociala medier sprids just nu en mycket obehaglig video från Falkenbergs gymnasieskola. I hallen hörs elever starkt protestera när en lärare säger n-ordet under onsdagen.

"Om du säger det tar vi åt oss, säg det inte igen", säger en elev argt och med uppenbart darrig röst. 

Läraren fortsätter argumentera emot och det blir snabbt hetsig stämning. Lärarens försvar? Att hon själv har en dotter som är tillsammans med en man från Somalia. 

Eleven som delat videon på Facebook säger att det inte är första gången som läraren uttrycker sig rasistiskt.

– Hon har uttryckt sig på rasistiska vis mot folk som inte är etnisk svenskar. Denna eleven har många gånger blivit kränkt av henne. Detta har pågått länge och ingen har gjort något åt det så vi tog det i egna händer. Våra äldre syskon och vänner har även påstått att specifikt hon har rasistiska tendenser, säger eleven till Nyheter24.

Han berättar att han är bästa vän med eleven som blir attackerad i videon. Enligt honom ska den attackerade eleven må väldigt dåligt. 

– Han missade ungefär hela förra veckan då han inte mådde bra och har nästan den läraren varje dag, hon har varit på han flera gånger och han fick nog.

Rasistisk video
I videon hörs elever protestera mot lärarens rasistiska uttalanden. Bildkälla: Facebook

Till Nyheter24 säger en annan elev, som vill vara anonym, att videon snabbt spreds till alla på skolan och att flera gick till rektorn. Enligt eleven, som går på skolan inte var där vid incidenten, ska läraren fått en skriftlig varning. 

I ett pressmeddelande på kommunens hemsida säger rektorn Roy Jörgensen att det är oacceptabelt. 

– Vi har tagit del av material som visar på ett fullständigt oacceptabelt beteende från en av våra lärare. Vi tar mycket allvarligt på det inträffade och tar avstånd från detta agerande. Vi är mycket tacksamma för att våra elever har agerat, sagt ifrån och gjort oss uppmärksamma på vad som hänt. 

Ulf Olsson, verksamhetschef för frivilliga skolformer i Falkenberg, säger i pressmeddelandet att språkbruket inte är okej.

– Det här språkbruket och agerandet är inte acceptabelt i vår verksamhet och helt oförenligt med skolans värdegrund. Allting vi gör bygger på elevens trygghet i skolan. Tryggheten bygger på vår värdegrund och när värdegrunden åsidosätts så är fundamentet för vår verksamhet borta och vi måste vi agera.

– Se videon i spelaren ovan –

TV: Vi hjälpte den misshandlade mannen – blev utsatta för rasism

Läs också om den populära appen som anklagades för rasism

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.