Lördag 24 Jul
Stockholm

Populär app lanserade nytt filter – anklagas för rasism

Med hjälp av appen kan man förändra sig till "svart", "asiatisk" eller "indisk". Vi som trodde att Indien låg i Asien :')
1 av 3
Med hjälp av appen kan man förändra sig till "svart", "asiatisk" eller "indisk". Vi som trodde att Indien låg i Asien :'). Foto: Twitter
Uppdateringen kritiseras starkt på Twitter och andra sociala medier.
2 av 3
Uppdateringen kritiseras starkt på Twitter och andra sociala medier. Foto: Skärmdump
Många fick en chock när de såg den nya uppdateringen.
3 av 3
Många fick en chock när de såg den nya uppdateringen. Foto: Skärmdump

FaceApp spred sig som en löpeld över internet i våras. I ett desperat försök att återupplivas släppte de en superrasistisk ny uppdatering.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Var du online en enda gång i våras? I så fall kan du omöjligt ha missat den supermegapopulära ansiktsmanipuleringsappen FaceApp.

Med hjälp av artificiell intelligens kunde appens användare förvandla sina ansikten på massvis med olika sätt. Alla som över huvud taget befann sig på ett socialt medium kunde se sina morföräldrar förvandlas till bebisar – och sina bebisar till morföräldrar.

Ja, det var helt enkelt roligt så länge det varade, men liksom allt gott på internet dog appen snabbt ut. I ett fruktansvärt pinsamt försök att återuppväcka FaceApp från de döda har skaparna nu dock gjort något idiotiskt. De har lagt till ytterligare en funktion som ger användarna möjlighet att förändra sina ansikten – utifrån etnicitet.

Skärmdump

Ja, ni läste rätt. Tänk er Snapchats hundöron... Fast superrasistiskt? I den här tweeten kan ni se hur funktionen ser ut, testad på amerikanska politiker.

"Wow... FaceApp sätter verkligen ribban för rasistisk AR med sin fruktansvärda nya uppdatering som inkluderar svarta, indiska och asiatiska 'rasfilter" Skärmdump

Om du inte riktigt hänger med i vad som gjort folk upprörda med FaceApps senaste uppdatering förklarar bloggen DoSomething.org fenomenet black face på ett bra sätt:

"Det är otroligt stötande eftersom det är en karikatyr av en svart person, vilket innebär att det överdriver utseendet för att stålsätta rasistiska uppfattningar. Historiskt sett har det använts för att föreviga vanföreställningen att svarta är en underlägsen ras. Det började på 1800-talet, med att vita amerikanska skådespelare brukade smeta in sina ansikte i skoputs för att härma svarta, och dessutom agera ut rasistiska stereotyper. Dessa shower åtnjöts av vita som ville avhumanisera svarta så att de kunde fortsätta se sina slavar som mindre mänskliga."

På samma sätt återger FaceApps uppdatering bara en stereotyp av etniciteter, varför många kritiserat företaget.

Så sent som igår, onsdag, togs dock filtren bort lika snabbt. I ett uttalande bekräftade FaceApps VD Yaroslav Goncharov att de försvunnit, men samtidigt kunde han ändå försvara dem.

"Etnicitetsförändringsfiltren har designats för att vara jämlika i alla aspekter.", sa han i ett uttalande enligt Mashable.

Appen har tidigare fått kritik för en annan funktion som beskrevs som rasistisk.

Se mer: Här är beviset på att rasister är fullständigt dumma i huvudet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Var det idiotiskt att lägga till hudfärger?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela