Fundersam kvinna/Par som gosar/Kaktus
Om du har urinvägsinfektion kan sex göra dina besvär värre - Foto: Shutterstock/Montage

Därför ska du inte ha sex när du har urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är riktigt segt att få, men det är tyvärr något som framförallt många tjejer har fått uppleva någon gång i livet. Här är alla anledningar till att sex med urinvägsinfektion kan vara en riktigt dålig idé.


Urinvägsinfektion är en väldigt tråkig men tyvärr ganska vanlig åkomma som framförallt drabbar kvinnor. Anledningen till att personer med vagina drabbas oftare än de med penis är på grund av längden på urinröret. En penis har ett betydligt längre urinrör än vad som finns i det kvinnliga könsorganet. Därför är det mycket lättare för bakterier att vandra upp i urinröret hos kvinnor och en infektion bildas. 

Det finns några saker du kan göra själv för att undvika att få en urinvägsinfektion, som att se till att kissa efter sex eller inte gå runt i blöta badkläder. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att slippa urinvägsinfektion.

Vanliga symptom på att man har fått en urinvägsinfektion är att man behöver kissa ofta, att det gör ont eller svider när man kissar, att det gör ont i nedre delen av magen och det kan ibland finnas lite blod i urinen. 

Därför bör du undvika sex när du har urinvägsinfektion. Bildkälla: Shutterstock

Men kan man ligga med en urinvägsinfektion? 

Urinvägsinfektioner smittar inte så för den sakens skull så är det bara att köra på. Men det finns andra anledningar till att skippa sexet under tiden som infektionen finns kvar. 

Att ha sex när du har urinvägsinfektion skulle faktiskt kunna göra infektionen ännu värre. Om det är så att du fått in bakterierna i urinröret via sex, så tillför du dem bara på nytt om du har sex igen, det säger gynekologen Nicole Williams till Women's Health

Går du på en antibiotikakur på grund av infektionen så påverkar det underlivets naturliga bakterieflora och du kan vara ännu mer utsatt för bakterieangrepp, så det kan också vara ett skäl till att skippa sexet. 

Om du har penetrerande sex så kan även det vara en anledning till att skippa. Urinblåsan kan nämligen vara öm och man kan komma åt den om man för in något i slidan, och det trycket blir kanske inte riktigt behagligt, det skriver Women's Health. 

Så det är kanske inte en toppenidé ha sex med urinvägsinfektion. Du kan inte smitta någon, men det kan göra att du får ännu mer ont eller att besvären blir värre så tänk en gång extra innan du kör på. 

Besvären brukar försvinna efter omkring en vecka, och när du är symptomfri så är det helt lugnt att sexa som vanligt igen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft urinvägsinfektion?
Tack för din röst!