Har du körkort?
Ska du ta körkort? Här är 6 bra tips till dig som vill klara uppkörningen - Foto: PIxabay/TT

Här är 6 tips till dig som vill klara uppkörningen

Att ta körkort kan för en del vara nervöst, speciellt när man ska köra upp. Ska du snart köra upp? Här är 6 tips till dig som vill klara uppkörningen.


För ett tag sedan skrev Nyheter24 om de vanligaste misstagen folk gör under uppkörningen. Bland annat så är det att man inte är tillräckligt duktig på att manövrera bilen, alltså att bromsa, växla och styra. 

Här kan du läsa mer om de vanligaste misstagen folk gör under uppkörningen.

Då pratade vi med Christer Ardenstedt som är verksamhetsutvecklare på Trafikverket Förarprov. Ardenstedt delade även med sig av ett par tips. 

Här är 6 tips till dig som ska köra upp: 

1. Ta reda på information

På Trafikverkets hemsida finns det filmer, text och mycket annat. Ska du köra upp är det bra att du tagit reda på informationen du behöver. 

Ett tips är att ta reda på all information du behöver. Bildkälla: TT

2. Ha inte för bråttom 

Att ta körkort tar tid, så räkna inte med något annat och ha inte för bråttom. 

3. Ha med din privata handledare 

När du kör på trafikskolan så kan det vara bra att låta din privata handledare vara med när du kör. Då kan det faktiskt bli lättare när ni ska övningsköra privat. 

4. Planera din körtid

När du är ute och övningskör privat kan det faktiskt vara bra att planera. Vad vill du få ut av just den här timmen när ni är ute och övningskör? 

Planera din körtid för att få ut så mycket du kan av den. Bildkälla: TT

5. Övningskör i en väl utrustad bil 

När du är ute och övningskör privat så är det viktigt att bilen du kör med är bra utrustad. Ardenstedt säger att det är bra att ha extra backspeglar, något som går att köpa på bensinmackar. Ha en backspegel som är riktad bakåt och en som riktas mot personen som sitter och kör, för på så sätt kan man se ögonrörelserna.

6. Var sparsam med proven 

När det är dags att ta körkort så är det dumt att chansa att göra proven i onödan, om du känner att du inte är riktigt redo. Därför borde du vara sparsam med proven. 

Ska du skriva teoriprovet? Här kan du läsa om 9 tips inför det. Visste du att teoriprovet kommer att göras om? Här kan du läsa mer om hur det kommer ändras.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, meddelar det ryska försvarsdepartementet, rapporterar den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.