Tisdag 24 Maj
Stockholm

Nu ska det bli svårare att ta körkort – så ändras teoriprovet

Nu görs teoriprovet om
Nu blir det svårare att ta körkort, nu kommer teoriprovet ändras. Foto:

Nu kommer körkortsutbildningen att göras om och det första steget i förändringen är att man kommer att ändra teoriprovet. Det kommer finnas 16 unika prov, vilket betyder att du inte kommer att kunna få samma frågor andra gången du gör teoriprovet.

Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ska du ta körkort snart? Då har vi några nyheter som du verkligen vill ta del av. Det är nämligen så att det kommer att bli svårare att ta körkort. 

Ja, du läste rätt. 

Anledningen till varför man gör om körkortsprovet nu är för att knappt hälften har blivit godkända på kunskapsprovet bara i år, det visar en studie från Trafikverket

Därför kommer nu Trafikverket och Transportstyrelsen bestämt att HELA utbildningen kommer att tittas på. 

SVT Jönköping var först med att rapportera om ändringen och nu när provet är förändrat kommer varje test att vara unikt och inte det andra likt. Många som skrivit provet och inte klarat det på första försöket hoppas på få samma frågor igen, vilket nu inte kommer att gå. 

Det finns 16 unika prov, vilket betyder att du inte kommer att kunna få samma frågor andra gången du skriver provet. En dator kommer att veta vilka frågor du hade senast du skrev provet och på så sätt kommer du inte få samma frågor igen. 

Så här säger Helen Risberg som är kontorschef på förarprovsavdelningen på Trafikverket i Jönköping till SVT:

– Du behöver ha den kunskap som krävs för att klara provet och hela syftet är ju att få ut trafiksäkra förare så det är bra att inte samma frågor kommer flera gånger. Du behöver ju lära dig och få kunskap innan du kommer till oss.

Du kanske också vill läsa om de vanligaste misstagen folk gör under uppkörningen? Det kan du göra här! Eller så kanske du har undrat vilka frågor flest har fel på när de skriver teoriprovet – då kan du läsa mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela