Stockholm

Mördarens villospår hjälpte polisen att lösa mordet på Carolin

Leif GW Persson
GW:s mord reder ut vad som hände i fallet med Carolin Stenvall. Foto: Bildkälla: PATRICK TRäGÅRDH / TT /

Carolin Stenvall var på väg till en arbetsintervju när hon stötte på Toni Alldén på en rastplats. Efter att han mördat henne gjorde han en mängd saker för att förvilla polisen, något som gav helt motsatt effekt. Ikväll tas fallet upp i GW:s mord.


Läs mer

I måndagens avsnitt av GW:s mord pratar Leif GW Persson om mordet på Carolin Stenvall, 29. Hon försvann fredagen den 12 september år 2008 och spåren upphörde vid en rastplats i Gällivare.

Carolin bodde hos sina föräldrar i Piteå men hade fått en arbetsintervju på ishotellet i Jukkasjärvi, Lappland. Hon tog bilen till intervjun och det sista stoppet hon gjorde på resan var vid Stenbron i Gällivare och det var även där spåren efter henne tog slut. Carolins pojkvän anmälde henne försvunnen dagen efter resan då han fortfarande inte fått tag i henne på telefon. 

På eftermiddagen dagen efter försvinnandet hittades Carolins bil vid Stenbron i Gällivare och polisen ändrade rubriceringen från försvinnande till misstänkt människorov. Tack vare tips från allmänheten kunde man hitta blodspår från Carolin och polisen kunde senare hitta en matta från ett bagageutrymme i närheten som även den var täckt av blod. 

Polisen kom senare fram till att mattan kom från en Audi, tillverkad mellan 1992-1997. En person som blev extra intressant i utredningen var en trebarnspappa i 50-årsåldern, Toni Alldén, som bodde i närheten och ägde en sådan bil. 

Mattan med blod hittades i skogen. Bildkälla: GW:s mord TV4.

Mannen kallades till förhör men nekade till att det var hans matta som man hittat, han sa att hans matta låg slängd på en sophög hemma hos honom. När polisen åkte ut till mannens stuga för att titta på mattan hittade man den täckt av djurblod, men detta var något som polisen kände igen som ett villospår. 

– Det är något man gjort för att dölja det som i värsta fall uppdagas, säger Leif GW Persson i programmet. 

Eftersom polisen misstänkte att det kunde röra sig om ett villospår gick man även igenom mannens bil och där hittade man också blod och hårstrån. Placeringen av blodet och hårstråna indikerade att någon hade förvarats i bagageutrymmet. 

När polisen hade säkrat bevisen blev mannen skäligen misstänkt för att ha mördat Carolin. Dagen efter kunde man bekräfta att blodet och hårstråna i bilen tillhörde Carolin. 

Mattan. Bildkälla: GW:s mord TV4.

Toni Alldén ändrade under tiden han satt häktad sin historia flera gånger från att först ha sagt att Carolin dött när han knuffat henne under en argumentation. När polisen säkrade fler bevis erkände han till slut att han skjutit henne och visade till sist var hennes kropp fanns. 

Carolin hittades bränd och hon hade skjutits två gånger, en gång i ryggen och en gång i huvudet. Toni Alldén hade under tiden mellan gärningen och gripandet gjort flera saker som han hoppades skulle leda polisen åt ett annat håll.

Förutom att besudla bilmattan med djurblod hade han placerat ut en rad föremål vid platsen där han brände Carolin. Föremålen tillhörde hans bekanta och hade ingenting med utredningen att göra. Han hade också försökt att manipulera sitt vapen för att få en annan spårprofil på vapnet än vad det faktiskt hade. 

Men polisen såg igenom dessa åtgärder och Leif GW Persson menar att de inte alls gav det syfte som Toni Alldén hoppades på.

– Hade han struntat i alla de här åtgärderna som han vidtar, då hade han högst sannolikt klarat sig, säger Leif GW Persson i programmet.  

Hovrätten fastställde livstids fängelse på 50-årige Toni Alldén den 18 juni.

GW:s mord sänds på måndagar klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

Se Toni Alldéns villospår i klippet ovan. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du till händelsen?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.