Metaoxiacetylfentanyl
Polisen varnar för tabletter som utger sig för att vara Oxykodon men som innehåller den narkotikaklassade substansen Metaoxiacetylfentanyl.​ - Foto: Montage Polisen/TT

Polisen varnar för livsfarlig drog – ser ut som vanliga värktabletter

Den syntetiska drogen fentanyl har polisen varnat för länge. Drogen har ökat sedan november i fjol och säljs i form av tabletter och plåster. Nu tycks en annan tablettdrog dykt upp – och den är livsfarlig.


Flera gånger har polisen varnat för drogen fentanyl, som är en syntetiskt framställd opiod. Den används vanligtvis inom sjukvården för att lindra smärta och är 20-100 gånger starkare än heroin. Så sent som i februari åtalades två bröder för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl i flera varianter, som lett till åtta personers död.

Men nu tycks ännu ett förfalskat läkemedel vara i omlopp som polisen nu varnar för.

Det gäller tabletter som utger sig för att vara Oxykodon men som innehåller den narkotikaklassade substansen Metaoxiacetylfentanyl.

– Att köpa tabletter på nätet eller på gatan kan medföra stora faror. Även risken för att man får förfalskningar är mycket stor. Förfalskningarna kan vara mycket välgjorda och man förfalskar inte bara själva tabletten utan det förekommer att man även förfalskar blister (tablettkartor, reds anm) och förpackning, säger Stewe Alm vid polisens nationella operativa avdelning, skriver Polisen.se.

Ser ut som värktabletter

Drogen säljs i tablettkartor under namnet Hexapharm Oxycodone 80 mg, och tabletterna är märkta OC 80.

Enligt polisen säljs tabletterna både på internet och på gatan. 

Tabletten är märkt OC 80. Bild: Polisen

Substansen är  "extremt potent" substans och har redan orsakat flera dödsfall i Sverige.

Falska läkemedel blir allt vanligare i Sverige. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) har 77 procent av de 1 337 analyser av beslagtagna tabletter märkta som Xanax mellan åren 2011 och 2018, visat sig innehålla andra substanser än alprazolam. 

Förfalskade tabletter brukar innehålla bensodiazepin, men polisen har noterat att sedan november i fjol har en större andel av beslagtagna tabletter innehållit fentanylanaloger.  

Bland årets beslag av Xanax har 15 procent visa sig innehålla den livsfarliga fentanylanalogen cyklopropylfentanyl, något som har orsakat minst 72 dödsfall genom förgiftning i Sverige, skriver Polisen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.

Attacker mot Gaza möts med raketer

Israels bombardemang av södra Gaza fortsätter samtidigt som Hamas och Islamiska Jihad har svarat med raketbeskjutning mot Israel.

Skott mot lägenhet i Solna

1 timme sedan
Tidigt på söndagsmorgonen sköt någon eller några flera skott mot en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i Råsunda i Solna.

USA: Skydda palestinier mer

2 timmar sedan
Israel riskerar ett strategiskt nederlag i kriget mot Hamas om landet inte gör mer för att skydda civila palestinier, enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin