Kvinna hyrde ut sin lägenhet för 33 000 i månaden – nu måste hon betala tillbaka allt
Ockerhyra - Foto: TT/Shutterstock

Kvinna tog 33 000 i hyra – nu måste hon betala tillbaka

En kvinna hyrde ut sin lägenhet i Hammarby sjöstad, Stockholm, för ockerhyran 33 000 kronor i månaden till en tysk turist. Nu måste hon betala tillbaka en stor del av summan som hon tagit ut.


Det här med att hitta en lägenhet, speciellt i större städer som Stockholm och Göteborg, är minst sagt svårt. Det är dyrt, hög konkurrens och det slutat inte alltid så bra. Speciellt inte om en hyr i andra hand. 

En 51-årig kvinna från Hammarby sjöstad, Stockholm, tog ut rekordhyra från sin stackars hyresgäst. 33 000 kronor tog hon i hyra för en omöblerad fyra på ungefär 150 kvadratmeter i månaden, skriver Hem och Hyra. 

Hyresgästen var en man från Tyskland som behövde någonstans att bo medan har jobbade i Sverige. Han hade inte mycket valmöjligheter så han tackade ja till kvinnans lägenhet – trots ockerhyran. 

Till slut tog han kontakt med en advokat via hyresgästföreningen, för att diskutera ärendet. 

Kvinnan ska betala tillbaka över 200 000 till sin hyresgäst. Bildkälla: TT

Enligt advokaten Torbjörn Larsson, som Hem och Hyra pratat med, är beloppet han betalade för mycket ett nytt rekord. 

– I modern tid så är det det. Enligt det nya regelverket. Tidigare gick det att få tillbaks överhyra för två år, nu gäller ett år.

Hur mycket pengar har den tyska mannen nu rätt att få tillbaka? 221 070 kronor är kvinnan skyldig mannen efter det dryga år han bott i hennes lägenhet. Så mycket hade han betalat för mycket.

Hur mycket får en ta ut i andrahandshyra?

Tidigare har Nyheter24 pratat med advokaten Kristofer Stahre om hur mycket man max ska betala i andrahandshyra. Han förklarade då att det beror på om en hyr ut sin hyresrätt eller bostadsrätt. 

För en hyreslägenhet är det oftast okej med 10-15 procent påslag. För en bostadsrätt kan personen ta ut mer. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid uthyrning i andra hand och vad en kan göra om en betalt för mycket hyra.

TV: Nu kan du hyra Donald Trumps barndomshem – så ser det ut inuti

Läs också om vad du absolut inte får göra om du hyr i andrahand

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hyrt i andrahand?
Tack för din röst!