Måndag 27 Sep
Stockholm

6 tips på hur du får sovrummet svalt till läggdags

Sovrum/Par i säng
De heta sommardagarna kan göra nätterna till en mardröm, såhär fixar du det svalt och skönt i sovrummet. Foto: Unsplash/ montage

Ett varmt sovrum kan vara riktigt hemskt när du bara vill få en god natts sömn. Här kommer tips på hur du håller sovrummet svalt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Öppna inte fönstren

Åtminstone inte på dagen när solen ligger på. Så fort solen når din byggnad ska du stänga den ute. Dra för gardiner och persienner och håll fönstren stängda fram till kvällen när den svalare luften kommer. Under kvällen och natten bör du dock ha fönstren öppna. 

2. Öppna upp under dagen

Då snackar vi innerdörrar, köksluckor och garderobsdörrar. Det gör att värmen inte lagras lika snabbt och ditt hem blir snabbare svalt på kvällen när du väl öppnat fönstren, det skriver Leva & bo

Ha inte fönstren öppna på dagen om du vill ha det svalt på natten. Bildkälla: Unsplash

3. Korsdrag

Om du är otålig till att få det svalt på kvällen är korsdrag din bästa vän. Öppna två fönster på motsatt sida i bostaden och låt luften strömma igenom, det behöver inte vara helt öppet utan en glipa räcker. 

4. Blöta lakan

Om du vill få det ännu svalare kan du blöta ett lakan och hänga upp det framför ett fönster, luften som strömmar in kommer kylas ner av vattnet, det här tipsar Leva & bo om. 

5. Fläktar

Att investera i en takfläkt eller vanlig bordsfläkt är inte alls en dum idé på sommaren. Vill du öka effekten av fläkten kan du ställa en skål med isbitar framför. När isen avdunstar kommer den kylda luften spridas i rummet av fläkten. 

Att ha igång en fläkt i sovrummet på natten kan vara riktigt skönt. Bildkälla: Unsplash

6. Stäng av värmekällor

Undvik att ha igång saker som utger värme. Stäng av datorn, laga inte mat i ugnen, sätt inte på tvättmaskinen och duscha inte varmt. Gör hellre dessa saker när du redan fått det lite svalt senare på kvällen. 

Extratips för en sval säng!

Du kan faktiskt frysa in dina sängkläder. Se till att de är ordentligt torra, lägg sängkläderna i en plastpåse och in i frysen. Bädda sedan med dina frysta lakan och avnjut en sval natt, det här tipsar Allers om. 

När det är så här varmt ute är det viktigt att dricka mycket vatten. Precis hur mycket du bör dricka har vi tagit reda på, och du kan läsa om det här

Har du svårt att sova när det är varmt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela