Rihanna och Kendall Jenner brukar rocka dessa solglasögon
Den nya solglasögonstrenden må vara snygg men väldigt opraktisk. - Foto: TT & Instagram

Läkare varnar för den nya populära solglasögonstrenden

Du kanske ha sett Kendall Jenner eller Rihanna i dessa, ack så coola, solglasögonen som nu håller på att ta världen med storm. Men trots deras snygghet så verkar de inte vara så bra att använda ute i solen.


En ny trend har spritt sig som en löpeld över hela världen – trots att många är tudelade över den. Vad är det för trend vi menar? Jo – såklart så är det den nya solglasögonstrenden.

Har du fortfarande inte riktigt greppat vad vi menar? Då låter vi den här bilden berätta lite grundligare.

Rihanna som bär dom trendiga mini-solglasögonen. Bild: TT

Vi talar naturligtvis om modetrenden att ha snygga, men kanske på tok för små, solglasögon. Och som vi skrev tidigare så är inte alla lika förtjusta i den nya looken.

Till exempel så har kändisar så som Mindy Kaling, som du kanske minns från serien The Office, och Anne Hathaway skämtat om den nya trenden på sociala medier, skriver Buzzfeed.

Snyggt men opraktiskt

Ja – vill man vara fin så får man lida pin? Nej men i alla seriositet så har nu läkare meddelat att glasögonen, trots deras otroliga look, inte alls är så värst bra. I alla fall inte om du ska skydda dig från solen.

– Glaset är så litet så att det inte ens täcker hela ögat, så det kommer naturligtvis att komma in ljus runtom glaset och träffa ögat, säger Dr. Andrew Iwach, Oftalmolog och talesperson för American Academy of Ophtalmology och fortsätter:

– Under vissa omständigheter är risken att ögat blir skadat ännu större, till exempel när du är på stranden eller över en reflekterande vattenyta såsom en pool eller en sjö. 

Varför är det så farligt?

Det är nämligen så att ljuset från solen som träffar oss är en typ av strålning som kan skada självaste DNA:t i dina ögon eller på din hud. Så utsätter du kroppen för mycket av den strålning som kallas för UV-strålning kan vara väldigt skadligt för kroppen. 

Så det vi kan konstatera är att:

1. Solglasögonen ser riktigt, riktigt häftiga ut.

2. Det kan vara bra att varva med några riktiga solglasögon som faktiskt skyddar dina ögon också.

Det här är UV-strålning:

  • Sol och solarier ger ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning).
  • UV-strålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC, beroende på hur energirik den är.
  • Solljuset och dess UV-strålning är sedan 1992 klassat som cancerframkallande för människor av Världshälsoorganisationens (WHO).

  • UVA gör pigmentet i huden mörkt. UVA tränger in i hudens djupare skikt. Strålningen får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer. UVA-strålning kan också bryta ner D-vitamin i huden.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du solglasögonen är snygga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.