Får man bära rött på ett bröllop?
Här är några oskrivna regler du borde ha koll på när du ska på bröllop - Foto: Unsplash

Här är 7 oskrivna regler du måste ha koll på om du ska på bröllop

Får man bära rött på ett bröllop? Men vad gäller när det kommer till vitt då? Ja, när bröllopsinbjudan trillar ner i brevlådan kanske det uppstår flera frågetecken. Här är svaren på dina frågor!


Ja, att gifta sig är något som många ser fram emot. Men det finns ju också några oskrivna regler, och du har säkert hört flera av dem. 

Som att veta vad man egentligen får ha på sig? För vad gäller när det kommer till rött, vitt och svart? Det finns många frågetecken. Nyheter24 pratade med Madeleine Björk, 29, som snart är färdigutbildad bröllopskoordinator för att ta reda på vad som faktiskt gäller.

Madeleine Björk. Fotograf: Sebastian Bäckman

Här är sju oskrivna regler du måste ha koll på när det är dags för bröllop:

Får man ha på sig rött på ett bröllop?

Du kanske har hört att man förr i tiden sa att någon som bar rött på ett bröllop hade haft en affär med brudgummen.

– Idag skulle jag dock säga att det är helt okej att bära rött på ett bröllop men om ni är osäkra kan ni alltid fråga brudparet, berättar Madeleine för Nyheter24.

Får man ha på sig svart? 

– Helsvart klädsel för kvinnor ses som en sorgemarkering och kan därför anses olämpligt på ett bröllop. Om man kan blanda upp den svarta klänningen med en kavaj, sjal eller ha ett tvådelat set så kan svart fungera, så länge det vägs upp av en annan tydlig färg.

När man ska bjuda in folk, måste man låta alla ta med sig en "plus one"?

Madeleine berättar att det bästa med bröllop är att man får göra precis som man vill, även om det finns traditioner. Eftersom det är er stora dag och ingen annans så är det upp till er hur ni vill göra. 

– Man behöver därför inte låta alla bjuda en "plus-one" bara för att man bjuder några. Det enklaste sättet att göra detta tydligt på är att adressera inbjudan till den eller dem som är inbjudna. Vill man bjuda Anna och hennes "plus-one" Kalle så bör man skriva på inbjudan "Till Anna och Kalle" medan om man bara vill bjuda Anna så skriver man "Till Anna", förklarar hon. 

Får man bära rött på bröllop? Bildkälla: Unsplash

Får man ha vitt på sig, om man inte är bruden? 

På ett bröllop så är det bara bruden som får ha på sig helvitt. Om det inte är så att brudparet har bett gästerna om det.

– Att däremot ha en vit överdel och en färgad kjol går alldeles utmärkt. Mönstrat med en vit bakgrund ska man vara lite försiktig med om klänningen är mer än 50 procent vit, men rådfråga brudparet om ni är osäkra på mönstret.

Vad får man inte ha på sig?

– Generellt ska man följa klädkod och inte komma i jeans och t-shirt om det står kostym i inbjudan. Tänk på att det inte är du som ska vara i fokus utan brudparet och därför är det tacksamt att du följer klädkoden och inte sticker ut alltför mycket.

Måste man gifta sig efter ett år när man förlovat sig?

– Enligt gamla seder är förlovningen en symbol för kommande äktenskap och skulle vara högst ett år innan man gifter sig men idag finns det inga sådana regler. Idag är det lika vanligt att man förlovar sig utan giftermål och det är snarare ett tecken på att man hör ihop.

Får man ta med dig barnen? 

– Om det specifikt står i inbjudan att festen är barnfri måste man acceptera det och inte ifrågasätta brudparets önskan. Självklart är ammande barn, alltså spädbarn, som inte går att lämna bort välkomna och det skriver oftast brudparet i inbjudan. Om inbjudan är adresserad till "Anna och Kalle" och det inte står något specifikt om barn så ska man alltid utgå från att barnen inte är bjudna. 

Madeleine menar att om man inte riktigt är säker kan man fråga brudparet försiktigt, men också tänka på att just en sådan fråga kan sätta brudparet i en obekväm sits. Så innan ni frågar paret, tänk på hur ni ställer frågan. 

Här hittar du Madeleine blogg.

Ska du planera ett bröllop men vill inte lägga så mycket pengar? Här kan du läsa om hur man planerar drömbröllopet utan att bli helt pank.

Vill du läsa om hur du planerar ditt bröllop från start till fest? Då kan du läsa vår stora bröllopsguide här. Vill du läsa om 10 vanlig misstag alla gör de när planerar sitt bröllop? Här kan du göra det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på bröllop?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.