Recept till midsommar
Recept till midsommarafton för dig som är vegetarian. - Foto: Maja Suslin/ Anders Wiklund / SCANPIX / TT/Pixabay

5 tips på vegetariska midsommarrecept

Sill, köttbullar och grillat hör midsommaren till. Men det blir inte lika lätt om du är vegetarian. Här kommer fem recept på vegetariska sillar, en god västkustsås och en vegetarisk BBQ-sås till kvällsgrillningen framtagna av kocken Rebecca Carlsson.


midsommar är det mycket fokus på fisk och kött vad gäller maten. Men är man vegetarian så behöver man hitta alternativ. Recepten nedan passar dig som inte vill äta kött eller fisk och kommer från kocken och måltidskreatören Rebecca Carlsson som jobbar på restaurangen på Falkenbergs Strandbad.

1. Vegansk BBQ-sås till midsommarens kvällsgrillning

2 hackade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 dl tomatketchup
1 msk farinsocker
2 msk vinäger
1 tsk liquid smoke
3 tsk sambal olek
1 krm svartpeppar
1 krm svartpeppar
1 krm salt

Blanda ihop alla ingredienser. Passar perfekt till grillade grönsaker, halloumi, pommes eller vad du än vill grilla.

Passar perfekt till grillspett! Bildkälla: Pixabay

2. Sillen till den goa snapsen – klassisk inlagd ”sill”

Grundrecept till lagen:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl socker
5 st grovkrossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor

Dagen innan du ska äta: Till sillen använder du en stor aubergine som du skär i ungefär en halv centimeter tjocka skivor. Salta bitarna och låt dra några minuter, skölj sedan bort saltet. Skär skivorna i sillstorlek och koka några minuter tills de precis blir mjuka. Lägg bitarna åt sidan och koka lagen. När sockret löst sig är lagen klar, låt den svalna och lägg sedan i auberginebitarna tillsammans med smaksättningen. 

Smaksättning

1 rödlök
1/2 dl dill
1 morot

Blanda och låt dra i ungefär ett dygn i en stängd burk.

Vegetarisk inlagd sill görs enkelt med aubergine. Bildkälla: Anders Wiklund / SCANPIX / TT

3. Vitlök- och timjan-sill

Grundreceptet på lag
En näve timjan
Skal från 1 citron
En vitlöksklyfta

När auberginesillen är inlagd blandar du med den här smaksättningen och låter den dra i några timmar i en stängd burk.

Smaksätt sillen med härlig citrontimjan. Bildkälla: Pixabay

4. Senapssill

Grundreceptet på lag och hackad aubergine.

Senapssåsen

1 dl rapsolja
3 msk grovkoring senap
2 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 dl hackad persilja
Vitpeppar
Salt

När auberginesillen är inlagd blandar du med den här smaksättningen och låter den dra i några timmar i en stängd burk.

Senapssill hör sommaren till. Bildkälla: Anders Wiklund / SCANPIX /TT

5. Västkustsås

2 dl vegansk majonnäs/havrefraiche
3 msk tångkaviar
1-2 msk citronjuice
Citronzest från en citron
1 tsk dijonsenap
1/2 dl färsk dill
1 finhackad liten rödlök
1/2 dl hackad gräslök
Salt
Svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser. Passar fint till potatis eller att använda som smaksättning till sill. 

Prova en härlig vegetarisk västkustsås med fräsch dill. Bildkälla: Pixabay
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du vegetarian?
Tack för din röst!