Onsdag 17 Aug
Stockholm

Alkoglass förbjuds i butiker – får bara säljas på Systembolaget

Alkoglass ska bara få säljas på Systembolaget
Alkoglass förbjuds från butiker. Foto: TT/Unsplash

Alkoglass, som tidigare har sålts i vanliga butiker runt om i Sverige, ska nu tas bort från hyllorna. Regeringen har beslutat att glassen endast får säljas på Systembolaget.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan 2015 började glassar med hög alkoholhalt dyka upp i butiker runt om i Sverige. När Nyheter24 hörde av sig till folkhälsomyndigheten vid tidpunkten så sa de att de skulle se över en eventuell förändring.

– Vi har haft diskussioner med Socialdepartementet. Men det finns en tröghet, en förändring kan inte ske över en natt, det krävs ett riksdagsbeslut, sa Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten 2015. 

Nu vill regeringen att alkoglassen ska tas bort från butikerna och endast kunna säljas på Systembolaget. Samma regler ska gälla för all försäljning av alkohol. 

– Vi har utrett detta och kommer nu att lägga ett förslag att det här ska vara omöjligt. Det ska vara samma regler som för annan alkohol, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Sveriges Radio.

Sågs i en butik i Sverige. Bildkälla: Nyheter24

Alkoglassen, som oftast har fyra till fem procent alkohol i sig, har tidigare fått mycket kritik vilket ledde till att en lagrådsremiss togs upp under torsdagen. Den ska också gälla nya produkter som kan komma att dyka upp i framtiden. Som exempelvis godis med alkohol i. 

Alkoglassen ska endast få säljas på Systemet MEN bolaget har ingen direkt plan på att införa en frysdisk. Det betyder att alkoglassen helt kan försvinna från den svenska marknaden. 

– Det vi gör nu är att följa den politiska processen och ser vart det tar vägen. Sen får vi se hur vi kan hantera och lösa det på bästa sätt. Jag vet inte om man behöver ha frysar eller om kan sälja det ofryst, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Metro

Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz där vi listar ut vilken GB-glass som är din favorit och om Nicks glass som fick hård kritik

TV: Därför ska du aldrig ge glass till din hund

Tycker du att det är bra?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.