Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du aldrig låta din hund leka med en tennisboll

Nyheter | 08/07/2018 11:01

Brukar du gå ut och leka med en boll med din fyrbenta älskling? Om du gör det borde du dock undvika tennisbollar eftersom det kan vara skadligt för din hunds tandhälsa.

Brukar du gå ut med din hund och leka med en boll ibland? Kanske en tennisboll? Då borde du tänka om för det är faktiskt så att just tennisbollar kan vara skadlig för din hunds tandhälsa. 

Har du en tennisboll hemma så vet du att den har ett färgat överdrag som är luddigt, men visste du att luddet kan leda till att din hunds tänder slipas ner? Det menar i alla fall en dansk djurklinik som nu går ut och varnar för tennisbollar i ett inlägg på Facebook, något som danska tidningen BT har skrivit om. 

– Problemet med tennisbollar är att luddet blir fuktigt i munnen och det leder till att sand och grus samlas i munnen och fungerar som sandpapper på tänderna, säger veterinären Lene Thaulow till tidningen. 

Speciellt vanligt är det att leka med en tennisboll nu när det är sommar och varmt. Thaulow berättar att hundar fått så stora problem med tandhälsan att både nerver och rotsystemet blivit synligt. Det finns även fall, även om de är mer sällsynta, där hundarnas tänder har slipats ner så pass långt att det gick till rötterna. 

Så om du ska ut och leka med din hund ute med en boll så välj en boll som är mer anpassad för det, för din lilla vovves skull. 

– Det är ett större problem än man tror. Vi ser det ofta, särskilt hos de raser som är bollfixerade, exempelvis schäfer.

Det var heller inte länge sedan Nyheter24 skrev om varför du inte ska ge din hund glass. Anledningen är för att hundar inte låt laktos. Här kan du läsa mer om det.

Läs också: Hund dog efter promenad i värmen – nu varnas djurägare

Har du en hund?