Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hund dog efter promenad i värmen – nu varnas djurägare

- 02/07/2018, 18:45 -

En frisk hund dog efter att den drabbats av värmeslag efter en promenad i det varma vädret. Nu varnar djurrättsorganisationen för att inte gå ut med hunden under dygnets varma timmar och uppmanar hundägare att leta efter tecken på värmeslag.

En frisk hund på fem år dog i helgen i Storbritannien efter att den gått på promenad i värmen. När hunden togs ut på promenaden var klockan nio på morgonen och det var 21 grader varmt ute. I Storbritannien har temperaturerna under de senaste fem dagarna nått över 30 grader och sommaren har varit ovanligt varm precis som i Sverige. 

Hundvalp
En hund dog efter en promenad i värmen. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Bildkälla: Pixabay

Hunden som i övrigt var frisk och hälsosam dog av värmeslag, och nu varnar en av Storbritanniens största djurrättsorganisationer, RSPCA, för att man ska tänka extra på sina fyrbenta vänner i värmen, skriver brittiska Metro

Trots att organisationen redan gått ut med flera varningar ser de ofta att hundägarna går ut med sina hundar i värmen. Ofta ses hundar också ute på promenad på eftermiddagarna när temperaturerna är som allra högst. 

– Vi förstår att det känns naturligt att ta ut sin hund på promenad, men tänk på att promenader i värmen kan ge upphov till skador och i värsta fall döden, säger en talesperson från organisationen till brittiska Metro. 

Hund i solen
Leta efter tecken på att din hund drabbats av värmeslag. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Bildkälla: Pixabay

Tecken på att din hund har drabbats av värmeslag kan vara kraftiga flämtningar, att hunden vinglar, att den hamnar i dvala, krampanfall, hög kroppstemperatur, tungan kan vara mörk eller klarröd, kletigt eller torrt tandkött, blodig diarré eller spyor. 

Enligt RSPCAs rekommendationer ska hundar som visar tecken på värmeslag placeras på en sval plats och man bör ringa veterinär direkt. 

För att sänka din hunds kroppstemperatur kan du skölja den med svalt vatten och ge den vatten att dricka tills andhämtningen återgår till det normala, skriver brittiska Metro.

Läs också om veterinären som låste in sig själv i en varm bil och nu varnar hundägare.