Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Solprodukterna som inte klarade Läkemedelsverkets granskning

- 08/07/2018, 21:24 -

Det är sommar och solen är riktigt varm, därför är solskydd jätteviktigt. Men i Läkemedelsverkets granskning så var det flera solprodukter som faktiskt inte riktigt uppfyllde alla krav.

Det är sommar och solen är riktigt varm. Något som är viktigt att tänka på då är att se till att du smörjer in dig med solskydd för att undvika att bränna dig. 

Men nyligen gick Läkemedelsverket ut med att flera solprodukter inte hade klarat deras granskning, alltså produkter som inte riktigt uppfyller kraven. I kontrollen visade det sig att det fanns produkter som inte hade tillräcklig effektbevisning, något som är väldigt viktigt. 

På vissa produkter fanns det heller inte information om hur man skulle använda produkten för att få solskyddet som utlovats. 

– Kontrollen visade att 3 av 11 produkter hade bristfällig effektbevisning och att 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning vilket är allvarligt. Vi har krävt att dessa produkter ska korrigeras eller tas bort från marknaden, säger Charlotte Björkbäck, som är utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet. 

Om företag importerar solskyddsprodukter från land utanför EU, måste de själv ta fram bevisning på att produkterna har den solskyddande effekt som utlovas. 

På produkterna ska det finnas bruksanvisning på vilken mängd solskydd man behöver smörja in sig med. Det ska också stå att man ska smörja sig flera gånger om dagen, men också hur lågt eller högt solskydd produkten ger. Den bruksanvisningen saknade sju av 11 produkter som testades, skriver Aftonbladet. 

Här kan du läsa om vilka solprodukter som inte klarade Läkemedelverkets granskning

Du kanske också vill läsa om varför du inte ska dricka alkohol om du är i solen? Då kan du göra det här! Det finns även läkemedel man ska undvika solen om man äter, läs mer om det här.

Har du bränt dig i solen? Här är flera tips på du hur kan lindra smärtan.

TV: Det här betyder siffrorna på solskyddsfaktorn – och så vet du vilken du behöver

Använder du solskydd regelbundet?