Det lever över 800 000 hundar i Sverige.
Vad gör man egentligen om man stöter på en aggressiv hund? Nyheter24 reder ut. - Foto: Pixabay & Maurizio Gambarini AP/TT

Om du blir attackerad av hund – gör då det här

Hunden är känd som människans bästa vän. Men vad gör du om vännen skulle bli arg på dig?


Vi har tidigare skrivit om vad du gör om du blir biten av en huggorm eller vad du ska göra om du möter en björn i skogen. Men huggormen och björnen är inte de enda djuren som kan ställa till det för dig om olyckan skulle vara framme. 

Trots hundarnas fantastiska egenskaper så sker det tyvärr att människor blir attackerade av hundar utav alla möjliga orsaker och då är det viktigt att veta vad man ska göra. 

Nyheter24 pratade med Siv Konradsson från Västerbottens kennelklubb för att få lite tips om man stöter på en aggressiv hund.

Vad ska man göra om man stöter på en lös hund utomhus?

– Om vi säger att du till exempel löper på ett motionsspår och det kommer en hund och nyper dig i baken. Fortsätter du då att springa så triggar du igång jaktinstinkten på hunden, många hundar är födda till jakt och förfölja.

Vad ska man göra då?

– Det är viktigt att försöka hålla nerverna i styr, att inte bli hysterisk och börja skrika. Försök stanna upp, kanske ställ dig med ryggen mot ett träd och invänta ägaren. De kommer förmodligen komma så småningom eller att kalla på sin hund.

Om man stöter på en hund och vill klappa hunden?

– Folk skulle nog behöva uppfostras lite, de behöver inte alltid vara så på. Det är faktiskt så att man inte kan hälsa på alla hundar. Håll dig lite på avstånd och låt i så fall hunden hälsa på dig.

– Fråga alltid ägaren först. Oavsett om hunden är stor eller liten, tjock eller smal – låt den hälsa på dig först. Kontakta aldrig en främmande hund om inte ägaren är med och styrker att hunden är snäll och att du får lov.

Hur märker man att en hund kanske är på dåligt humör?

– En skällande hund biter ofta inte, möter du en morrande hund så kan det vara klokt att ta ett steg tillbaka. När hunden morrar så varnar den och säger att den inte är intresserad av dig. 

Om olyckan skulle vara framme:

  • Om du har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat, enligt Vårdguiden.
  • Kontakta vården direkt om du har fått ett djupt bett eller ett bett som trängt igenom huden.

Äger du hund? Då kan det vara vara bra att hålla koll på de här 9 saker som du aldrig ska låta din hund äta.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hund?
Tack för din röst!