Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebba Åkerlunds pappa Stefan om tiden efter terrorattentatet

Stefan Agerbark är en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Det är lite över ett år sedan hans dotter Ebba Åkerlund omkom i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Idag pratar han om en stund på jorden, om sin dotter, till 50 nyanser av mörker.

Den 7 april 2017 kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde en vansinnesfärd längs Drottninggatan, som är den största shoppinggatan i Stockholm. Fem personer och en hund förlorade sina liv i attacken och flera skadades. En av de som dog i terrordådet var Ebba Åkerlund, som i år skulle ha fyllt 13 år. 

Idag, den 10 juli, är det Stefan Agerbark, Ebba Åkerlunds pappa, som är sommarvärd i Sommar i P1.

I sitt sommarprat så pratar Stefan om sin dotter, om kärleken till henne och om dagen då terrorattentatet ägde rum.

Stefan Agerbark.
Stefan Agerbark. BIld: Vilhelm Stokstad TT/TT

Visste inte att Darin skulle uppträda på minnesstunden

– Darin sjöng låten "Tänk dig". Oj säger jag bara. De som var i Adolf Fredriks kyrka på min dotters begravning vet vad jag pratar om. Jag visste inte att Darin skulle uppträda, det blev en överraskning. Men vilket framträdande det var. Jag ryser än i dag när jag tänker på det. Darin, tack, säger Stefan och fortsätter:

– Alla jag har pratat med efteråt säger samma sak. De har aldrig hört något bättre och jag vet att Ebba skulle hålla med mig. Hon gillade verkligen Darin.

Spenderar tid vid Ebbas grav varje dag

Stefan berättar i avsnittet att han brukar spendera tid vid Ebbas grav varje dag. Hans hem ligger bara 200 meter därifrån.

– Min dotter betydde allt för mig, jag har alltid älskat barn. När Ebba föddes så var jag världens lyckligaste. Att bli förälder gjorde mig stark och kärleken för min flicka svämmade över, säger Stefan i programmet.

– Förra sommaren satt jag vid Ebbas grav, flera timmar i sträck och bara önskade att få byta plats med min dotter. Hade jag haft hälften av hennes begåvning så hade jag kunnat uträttat underverk på den här jorden. Tänk då vad hon hade kunnat göra.

Pratar om begravningen

I sommarpratet så berättar Stefan om begravningen och hur hjälpen från nära och kära var avgörande. 

– Alla vi som ordnat en begravning vet att det är mycket jobb. Att orka med det när man inte vill levalängre är svårt. Då är hjälpen från nära och kära helt avgörande.

– Trots allt så blev det fantastiskt. Mycket musik och en präst med lång erfarenhet av barnbegravningar. Ett fint avslut.

Stefan Agerbark Sommar i P1 släpps som podd 07:00 tisdagen den 10 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här

Nyheter24 träffade Stefan Agerbark tidigare i år när han presenterades som en av årets sommarvärdar. Läs intervjun med honom här.

Ska du lyssna på Stefans sommarprat?