Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Extrema värmen gör dig dum – enligt ny studie

- 20/07/2018, 19:50 -

Extremvärmen i Sverige kan vara skön men den påverkar också vår kropp väldigt mycket. Så mycket så att den gör oss dummare visar en ny studie. Har du drabbats?

Känner du att du är lite seg i både kropp och knopp i värmen? Du är faktiskt inte ensam om att tycka att värmen påverkar din hjärna, för det gör den faktiskt.

En ny studie som Harvard School of Public Health har gjort jämförde studenter som bodde utan AC hemma med studenter som hade bättre temperatur hemma. Forskarna kom fram till att värmen kan leda till både sämre kognitiva funktioner och sämre minne, skriver Wchstv. 

Tjejer solar på stranden
Du får inte glömma att dricka massa vatten under den extrema värmen. Bildkälla: Unsplash

I studien kollade forskarna även fuktnivån, ljudnivåer och koldioxidnivåerna i studenternas hem. 

Direkt studenterna vaknade fick de svara på några frågor och det visade sig att de som inte hade AC hemma hade långsammare reaktionsförmåga.

Enligt studien så är inomhustemperaturen viktig eftersom den påverkar vår hjärna väldigt mycket.

Visste du att våra stresshormoner också ökar när temperaturen gör det? Det visar en polsk studie. När stresshormonerna ökar så har vi även lättare att bli irriterade, vilket inte heller är bra för minnet.

Harvards studie visade att det är viktigt att det är bra temperatur på både jobb och i skolan också.

Här i norr blir värmen extra jobbig inomhus eftersom våra hus är byggda för att hålla värmen inne under de kalla månaderna men effekten blir densamma under sommarmånaderna. 

Kvinna ligger på marken
Värmen kan få oss att känna oss lite konstiga i både kroppen och i huvudet. Bildkälla: Unsplash

Det kan också vara svårt att sova i värmen, här kommer några knep man kan ta till för att få tillräckligt med sömn. 

En varm dusch innan läggdags hjälper kroppens olika kärl att öppna sig i händerna och fötterna för att släppa ut värmen. 

Du kan också fylla en ballong eller vattenflaskor med vatten och ställa i kylen eller frysen, sedan lägga de under täcket när det är sängdags. Vill du ha fler tips kan du läsa mer om det här.

En varm kropp måste kylas ner när den blir överhettad, det gör kroppen automatiskt genom svettningar. Men kroppen behöver vätska för att kunna svettas. Får kroppen ingen vätska leder det till att kroppen inte heller kan svettas, vilket i sin tur leder till att kroppen inte kan kylas av. Här kan du läsa mer om vad som händer med din kropp när det är varmt.

Se mer i klippet ovan.

Känner du av värmen?