Flygbilder över bränderna i Sverige
Bränderna rasar i Sverige just nu. - Foto: Kustbevakningen/TT

Dramatiska bilderna visar kampen mot skogsbränderna i Sverige

Sverige brinner. Se Kustbevakningens egna flygbilder från skogsbränderna och kampen mot lågorna.


Skogsbränderna har kopplat sitt grepp om stora dela av Sverige. Enligt SOS alarm rasar just nu omkring 50 bränder runt om i landet. Värst är det i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. 

På vissa platser är det så pass illa att bränderna i går att släckas, och att det krävs regn för att lågorna ska dra sig tillbaka. 

Men Sverige har fått hjälp från utlandet och från EU. Förra veckan anlände ett 40-tal fordon och 139 brandmän från Polen, och i helgen tackade Sverige ja till att en fransk specialstyrka bestående av 60 brandmän ska komma hit och hjälpa till. Enligt Aftonbladet ska också 46 brandmän från Tyskland komma till Sverige och kämpa mot eldarna.  

Bild: Kustbevakningen

Även Kustbevakningen är inkopplad, och hjälper Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, alltså MSB, att kartlägga bränderna. Kustbevakningens plan har förmåga att flyga mycket högt, och kan därför få bra överblick över skogsbränderna – många av bilderna i den här artikelns video är tagna av just Kustbevakningen. 

Vädret förvärrar

SMHI har utfärdat klass 2-varning för stora delar av södra Sverige på grund av hettan och den extrema torkan, och det lär bara bli värre längre fram i veckan. 

– Det torra vädret kommer att dominera över hela landet och vi kan inte se några regnväder på väg alls, säger Anders Wettergren på SMHI till Aftonbladet

Ljusdal. Bild: Kustbevakningen

Och ja, värmen och torkan verkar hålla i sig. Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos kommer det regna i södra Sverige först i helgen, men det är långt ifrån säkert. Norra delarna av landet kan också drabbas av åskoväder, vilket i värsta fall kan leda till fler bränder. 

Men långt ifrån alla verkar respektera torkan. Enligt Aftonbladet inkom under lördagen 32 anmälningar om eldning i det fria. På tre timmar. Bara i Stockholm. 

Men, att bryta mot reglerna kan faktiskt få rättsliga konsekvenser. Läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du det blir regn i veckan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.