Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brandrisken ökar i Sverige – flera nya områden i farozonen

Det brinner som bekant på väldigt många håll i Sverige just nu, och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns nu en stor risk att bränderna sprider sig i landet. Detta på grund av höga temperaturer även den här veckan.

Enligt SOS Alarm härjar bränder på runt 30 platser, främst i Mellansverige. Både svenska och utländska brandmän jobbar hårt för att släcka bränderna, men flera av dem är fortfarande inte under kontroll. 

Och det ser inte lovande ut – det ska nämligen bli otroligt varmt och torrt i hela landet även den här veckan. Detta innebär att risken för fler bränder i andra delar av Sverige är mycket stor.

– Den är stor eller till och med extremt stor i så gott som hela landet, förutom norra fjällkedjan. Och den väntas fortsätta i och med att det blir fortsatt varmt och torrt hela veckan här, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Sveriges radios Ekot.

Och det verkar inte vara speciellt mycket regn på gång. 

– Det är i så fall fjälltrakterna där det skulle kunna förekomma regnskurar, men i de värst drabbade områdena ser det ut att vara mest uppehåll under större delen av veckan, säger Jon Jörpeland.

Både MSB och räddningstjänsten har tidigare förklarat att det krävs mycket väldigt mycket regn för att det ska ha någon påverkan på bränderna. 

– 40-50 millimeter regn under en längre tid är vad som skulle behövas för att släcka bränderna, säger Emma Nordvall, sakkunnig vid MSB enligt Aftonbladet.

Och det är just på grund av det varma vädret som man nu kommer att hålla extra koll på flera områden i Sverige som ännu inte drabbats av bränderna. 

Bland annat ligger Höga kusten och södra Sverige i farozonen för nya skogsbränder. 

MSB uppmanar alla att respektera eldningsförbudet som gäller, och alltså inte elda eller grilla någonting. Förbudet innebär att all form av öppen eld är förbjuden, även på grillplatser. 

Den som bryter mot förbudet riskerar inte bara att ligga bakom en ny brand – det kan även straffas hårt på andra sätt, med både fängelse och böter. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller.

Är du orolig över skogsbränderna?