Europride i Sverige 2018
Prideflagga över Europakarta Europride - Foto: TT Lise Åserud

Europride intar Sverige – här är allt du behöver veta

Sverige är årets Europridevärd, och här kan du läsa om vad det innebär och var det kommer ifrån.


Årets pridefestival är äntligen här! Men pride 2018 skiljer sig lite från tidigare år. I år är nämligen Sverige Europride-värd. Förra årets Europride hölls i Madrid av fjolårets värd Spanien.

Och hur är Europride annorlunda från en vanlig Pridefestival? Jo, Europride är såklart lite som det låter, ett internationellt arrangemang tänkt att locka besökare och festivalfirare från hela Europa. Firandet är även tänkt att hålla i sig i hela tre veckor.

Både Göteborg och Stockholm

Men det är något speciellt med Europride 2018 ändå. För första gången i Europrides historia så är det två värdstäder istället för en. Europride äger rum i både Göteborg och i Stockholm. Festen börjar i Stockholm den 27 juli och fortsätter till den 5:e augusti. Efter det så flyttas festivalen till Göteborg den 14 augusti och pågår till den 19 augusti.

Under årets Europride är det både West Pride från Göteborg och Stockholm Pride som går ihop och arrangerar festivalen tillsammans. Tanken med det är att utmana Europride-konceptet och skapa en ännu större och längre glädjefest. Målet är såklart också att binda ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg. 

Den första Europridefestivalen anordnades i London 1992. Då drog festen till sig hundra tusen deltagare. Året efter blev inget undantag utan 1993 tog Berlin över och traditionen blev ett faktum. Sedan tog Sverige vid 1998, och igen 2008, för att nu 2018 vara värdar för tredje gången. 

Hbtq-rättigheter

Under Europride är det verkligen ett strålkastarljus på värdlandet när det kommer till hbtq-rättigheter. Internationella journalister brukar ofta granska landet som är värd. Och på det här sättet kan det skapa ett forum och diskussioner och man kan göra en politisk påverkan. I år är det inte bara Europride, utan även valår. Så i år kan vi nog vänta oss en ökad diskussion kring hbtq-personers rättigheter.

När priderörelsen spred sig och växte sig större så skapades samlingsorganisationen EPOA (European Organisers Association), vars mål var att öka den internationella solidariteten. EPOA:s arbete bar frukt och Europride föddes.

Vill du också stå upp för hbtq-personers rättigheter? Såklart du vill! Kom och gå i paraden i Stockholm den 4 juli, eller Europrides avslutningsdag den 18 augusti i Göteborg.

Men vad är själva Priderörelsen för något, och var härstammar den ifrån? Läs här om Stonewallupproret och hur det var olagligt att vara homosexuell under USA:s 60-tal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du gå på festivalen?
Tack för din röst!