Här är allt du behöver veta om Pride
Pride är ett känsligt ämne för många. - Foto: TT/Bob O'Neal/

Vad är Pride? Här är allt du behöver veta

Idag är det äntligen dags för Prideveckan att kicka igång i Stockholm. Men har du koll på vad Pride egentligen är? Här är allt du behöver veta.


Idag är det äntligen dags att börja fira Pride i Stockholm. Och i år räknar man med att festivalen blir större än tidigare år i och med att festivalen tillsammans med den i Göteborg är utnämnd till Europride-festival. 

Europride är en festival som varje år sker i en ny stad någonstans i Europa som då blir "huvudfestival" för det årets Pride i Europa. Men det är inte första gången som Europride arrangeras i Stockholm utan både 1998 och 2008 var Stockholm värdstad.

Pride är otroligt viktigt och kanske är du osäker på vad Pride egentligen står för? Här är svaren du har letat efter.

Varför firar vi Pride?

Pride som är det engelska ordet för stolthet firas för precis det ändamålet. Det vill säga att alla ska vara stolta över vem de är oavsett kön, etnicitet och sexuella läggning. Och visst är det så att alla förtjänar att vara precis hur de vill?

Hur grundades Priderörelsen?

Priderörelsen grundades i New York 1969 efter det så kallade Stonewallupproret. I USA under 1960-talet var det olagligt att vara homosexuell och polisen ville tydligt visa vem det var som bestämde. Detta gjorde de genom att trakassera både homosexuella och transpersoner. På grund av dessa förföljelser sökte många homosexuella sig till New York för att finna likasinnade, vilket UR skrivit om tidigare. 

Men inte ens i New York fick homosexuella och transpersoner vara ifred. När polisen på sommaren 1969 gjorde en räd mot baren Stonewall Inn i New York så möttes de, till sin förvåning, av motstånd. Protesterna fortsatte sedan i flera dagar, där och då grundades priderörelsen. 

En av frontpersonerna under upproret var transkvinnan Marsha P. Johnson. Johnson var en viktig aktör i HBTQ-rörelsen i New York under de senare delarna av 1900-talet.

Förföljelser idag

Man tänker att år 2018 så ska vi ha kommit så långt att alla människor accepterar HBTQ-personer. Men så är det tyvärr inte. I Indien blev en transkvinna mördad efter att personer spridit falska rykten på WhatsApp om att hon höll på med trafficking av barn, vilket CNN rapporterat om tidigare. 

En annan händelse som ingen kan ha glömt är terrordådet i Orlando, Florida 2016. Det var den 12 juni 2016 som en gärningsman, vid namn Omar Mateen, gick till attack mot HBTQ-personer på gayklubben Pulse i Orlando. Totalt dog 49 personer och 53 personer skadades i den värsta terrorattacken i USA sedan 9/11, något som Nyheter24 har skrivit om tidigare

Vad är en Pridefestival?

Idag finns det ett 50-tal pridefestivaler runt om i Sverige. Förr var det främst större städer som arrangerade festivalerna men idag har även mindre städer sina egna. Det är viktigt att komma ihåg att vem som helst får arrangera en Pridefestival. Festivalerna i Sverige är alla unika och städerna bestämmer själva hur de vill fira Pride. Det finns alltså inga rätt eller fel, vilket RFLS har skrivit om tidigare. 

Alla människor har rätt att vara precis hur de vill, därför är Pride precis lika aktuellt och viktigt idag som under Stonewallupproret 1969. 

Du kanske även är intresserad av följande artiklar:

Prideflaggan — här är allt du behöver veta

Stockholm Pride — 5 saker du inte kände till om festen

Prideveckan i Stockholm - det här får du inte missa

Saga Becker: "Det finns en vardaglig transfobi"

Poddprofilen Thobias Thorwid: "Bara att hålla handen är ett statement"

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du fira Pride?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vad är Pride? Här är allt du behöver veta

27 Jul 2018, 10:18

Artisten Patrik Jean: "Allt jag gör behöver inte vara politiskt"

27 Jul 2018, 08:00
Artisten och låtskrivaren Patrik Jean kom ut som 23-åring, efter ett långt förhållande med en tjej. Vi pratar om hur det var, och om det är viktigt för honom att göra ett statement när han skriver låtar om kärlek.

Vad står egentligen färgerna för i prideflaggan? Här har du svaret!

26 Jul 2018, 09:30
Pridefestivalen står runt hörnet och snart kommer gatorna i Stockholm att prydas av olika fantastiska färger. Färger som vajar i vinden i form av prideflaggan. Men vad betyder egentligen alla färgerna på den färgsprakande flaggan?

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

25 Jul 2018, 09:17
Vi har pratat med journalisten Simon Lundberg om hur det är växa upp och inte känna att man passar in – och om hur toleranta vi egentligen är i Sverige.

Stockholm Pride – 5 saker du inte kände till om festen

24 Jul 2018, 14:35
På fredag är det äntligen dags för årets Pridefestival i Stockholm. Festivalen som har arrangerats sedan 1998 lockar människor från hela Europa. Men vad känner du egentligen till om festivalen? Här är 5 saker du inte kände till om Stockholm Pride.

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

24 Jul 2018, 09:43
Storstäderna kickar snart igång årets firande av Pride, och så här dags hörs det alltid någon som undrar varför en festival som denna behövs. Här är 6 anledningar till varför Pride ständigt är aktuellt.