En man i 20-årsåldern är åtalad för djurplågeri av två tamråttor.
Det var i juli 2018 som mannen ska ha plågat råttorna tills de dog. - Foto: TT NYHETSBYRÅN/JESSICA GOW

20-årig man plågade tamråttor tills de dog – nu åtalas han

En man i 20-årsåldern står åtalad för djurplågeri. Mannen ska enligt en vittnesvideo medvetet ha stampat på två stycken tamråttor för att sedan dränka dem i en bäck.


En man som är i 20-årsåldern från Jönköpingskommun står åtalad för djurplågeri. Det var i juli i år som mannen medvetet ska ha ha plågat två tamråttor tills de dog.

Mannen som själv ägde de två tamråttorna tillsammans med sin flickvän har i ett tidigare förhör berättat att han sedan tidigare bestämt sig för att döda råttorna. Anledningen ska ha varit att råttorna var gamla och hade cancer, något som mannen menar skulle innebära att de snart skulle dö ändå, rapporterar Jönköpings-posten.

Dådet ska 20-åringen ha utfört genom att först stampat på råttorna, han ska därefter lagt de i påsar och slagit påsarna mot en stenkant för att slutligen slänga de i en bäck. Åklagaren menar att gärningen har begåtts med uppsåt alternativt grov oaktsamhet. 

Mannen har själv erkänt förloppet men hävdar trots detta att han inte har begått något brott. Men det finns starka bevis mot mannen i form av en mobilfilm, skriver Jönköpings-posten.

Förhandlingen mot mannen ägde rum under tisdagen den sjunde augusti.

En liknande händelse inträffade i USA tidigare i år då en lärare, med flera av sina elever som vittnen, dränkte två tvättbjörnar. Mamman till en av de elever som var närvarande när tvättbjörnarna dödades har berättat om händelsen.

– När tvättbjörnarna försökte ta sig upp för att andas så använde de metallrör och tryckte ned dom igen. Och när tvättbjörnen fick upp sitt huvud över ytan så sprutade de vatten i ansiktet på djuret i ett försök att dränka den.

Mamman berättade även att hennes son mådde mycket dåligt efter händelsen och att han ska ha gråtit när han kom hem. Läraren har efter händelsen blivit avstängd från sin tjänst. Mer information om den händelsen hittar du här.

Det är enligt Jordbruksverket olagligt att avliva ett djur om det inte är så att du besitter de kompetenskrav som finns för att utföra avlivningen utan att djuret lider. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde straffen för djurplågeri skärpas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.