Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

20-årig man plågade tamråttor tills de dog – nu åtalas han

Nyheter | 09/08/2018 17:47

En man i 20-årsåldern står åtalad för djurplågeri. Mannen ska enligt en vittnesvideo medvetet ha stampat på två stycken tamråttor för att sedan dränka dem i en bäck.

En man som är i 20-årsåldern från Jönköpingskommun står åtalad för djurplågeri. Det var i juli i år som mannen medvetet ska ha ha plågat två tamråttor tills de dog.

Mannen som själv ägde de två tamråttorna tillsammans med sin flickvän har i ett tidigare förhör berättat att han sedan tidigare bestämt sig för att döda råttorna. Anledningen ska ha varit att råttorna var gamla och hade cancer, något som mannen menar skulle innebära att de snart skulle dö ändå, rapporterar Jönköpings-posten.

Dådet ska 20-åringen ha utfört genom att först stampat på råttorna, han ska därefter lagt de i påsar och slagit påsarna mot en stenkant för att slutligen slänga de i en bäck. Åklagaren menar att gärningen har begåtts med uppsåt alternativt grov oaktsamhet. 

Mannen har själv erkänt förloppet men hävdar trots detta att han inte har begått något brott. Men det finns starka bevis mot mannen i form av en mobilfilm, skriver Jönköpings-posten.

Förhandlingen mot mannen ägde rum under tisdagen den sjunde augusti.

En liknande händelse inträffade i USA tidigare i år då en lärare, med flera av sina elever som vittnen, dränkte två tvättbjörnar. Mamman till en av de elever som var närvarande när tvättbjörnarna dödades har berättat om händelsen.

– När tvättbjörnarna försökte ta sig upp för att andas så använde de metallrör och tryckte ned dom igen. Och när tvättbjörnen fick upp sitt huvud över ytan så sprutade de vatten i ansiktet på djuret i ett försök att dränka den.

Mamman berättade även att hennes son mådde mycket dåligt efter händelsen och att han ska ha gråtit när han kom hem. Läraren har efter händelsen blivit avstängd från sin tjänst. Mer information om den händelsen hittar du här.

Det är enligt Jordbruksverket olagligt att avliva ett djur om det inte är så att du besitter de kompetenskrav som finns för att utföra avlivningen utan att djuret lider. 

Borde straffen för djurplågeri skärpas?