Rahkmat Akilov har blivit misshandlad i en fängelsecell.
Rakhmat Akilov har suttit i isolering i tre månader. - Foto: TT (Montage) Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090, Foto: Polisen/TT / Handout / kod 10500

Rakhmat Akilov kan inte lämna isoleringen: "Svävar i livsfara"

Efter två månaders tid har Rakhmat Akilov fortfarande inte kunnat placeras på någon avdelning med andra fångar på Kumlaanstaltens högsäkerhetsdel Fenix. Anledningen är att det finns det en allvarlig hotbild mot Akilov.


När domen föll mot Rakhmat Akilov den 7 juni i år blev det klart att han skulle sitta ut livstids fängelse på Kumlaanstaltens högsäkerhetsdel Fenix för attacken på Drottninggatan.

Trots att det nu har gått över två månader har han ännu inte kunnat slussas in på någon av de fyra avdelningarna tillhörande anstalten, skriver Expressen. Han har istället till majoritet av tiden suttit isolerad sedan den 11 juni. 

Anledningen är att anstalten bedömer hotbilden mot Akilov som mycket allvarlig. 

I en intervju med Expressen svarar Magnus Östlund så här efter frågan om Akilov:

– Vissa är väldigt svårplacerade och det kan vara en grannlaga uppgift att hitta en lösning som fungerar.

Vidare säger han:

– Huvudprincipen i all svensk kriminalvård är att de intagna ska vara i gemensamhet med ett antal andra intagna, och fortsätter:

– Men i arbetet försöker vi förebygga våld och hot om våld. Det är ett av våra viktigaste uppdrag.

Svävar i livsfara

Den 12 juli gjordes det första försöket att slussa ut Akilov på en av anstaltens avdelningar. Men när han anlände blev stämningen bland andra fångar på avdelningen så orolig att slussningen fick avbrytas, och alla intagna fick placeras i isolering. 

De andra fångarna släpptes återigen ut efter ett tag, medan Akilov fick vara fortsatt isolerad av säkerhetsskäl.

Enligt isoleringsbeslutet har anstalten nåtts av information om att Akilovs liv svävar i fara om han vistas med de andra på avdelningen, skriver Expressen. Information som enligt de själva bedömts som "allvarlig och trovärdig". 

Misshandlades av annan fånge

Tre veckor efter det första försöket, den 2 augusti, slussades Akilov ut på till en annan del av Fenix. Efter att ha anlänt började Akilov och en annan fånge, 33-åriga Sultan Al Amin, prata med varandra i ett av bostadsrummen.

Strax efter samtalet stegade 33-åringen in i Rakhmat Akilovs cell och påbörjade en misshandel, enligt Expressen. Efter att kriminalvårdare hört skrik från cellen aktiverades larmet och Akilov hittades liggandes på golvet medan Al Amin delade ut flera slag mot Akilovs huvud. 

Enligt uppgifter till SVT ska motivet för den våldsamma attacken vara att hämnas för dådet på Drottninggatan.

Efter misshandeln har det beslutats att hålla alla på avdelningen isolerade, innan man fattar något nytt beslut, skriver Expressen.

Tidigare i veckan blev även Peter Madsen, som nu avtjänar livstids straff för mordet på svenska journalisten Kim Wall, misshandlad i fängelset. Det kan du läsa mer om här. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt fallet Rakhmat Akilov?
Tack för din röst!