Brukar du vakna på nätterna? Det kan bero på det här
5 saker som kan leda till att du vaknar flera gånger varje natt - Foto: Unsplash/Gregory Pappas/Unsplash/Jay Wennington

5 saker som kan leda till att du vaknar flera gånger varje natt

Det finns faktiskt flera saker som kan leda till att din sömn påverkas och det i sin tur leder till att du vaknar på nätterna. Här är fem saker du kan se över för att få en bättre sömn.


Att vakna flera gånger varje natt kan vara riktigt jobbigt, speciellt om man vaknar igen på morgonen men inte känner sig utvilad. Om det är du att du vaknar några gånger om nätterna så kan det ha att göra med flera olika saker. 

Något du kan börja med är att se över dina vanor för att försöka gå till botten med varför du fortsätter att vakna flera gånger. Men ibland räcker inte det och man kan till och med behöva professionell hjälp. Bustle har även listat några saker som kan leda till att du vaknar på natten, som du kan göra något åt själv. 

Du är stressad 

Att stress kan påverka sömnen kanske du visste sen tidigare, därför kan det vara bra att i alla fall försöka slappna av med hjälp av avslappningsövningar, kanske meditera eller bara försöka ta det lugnt. 

Det är för ljust i ditt sovrum

Ja, att det är för ljust kan faktiskt leda till att du vaknar för instinkten att det är dags att gå upp triggas igång. Så försök att få det mörkt i ditt sovrum och skippa att hålla på med telefonen, kolla på tv eller pilla med datorn innan du ska sova.

Du får i dig för lite vätska 

Att dricka för lite kan också leda till att du vaknar några gånger under natten. Sen handlar det också om vad du har i koppen eller glaset. Koffein bör du inte dricka allt för nära läggdags och inte alkohol heller. 

Det är alldeles för varmt

Om du sover med täcke, filt, pyjamas och raggsockor så kan det rubba sömnen. För även om du är kall när du går och lägger dig så blir det varmt under natten. Eller så kanske det är för varmt i sovrummet, så det är något du kan se över om du vaknar om nätterna.  

Om du har ont någonstans 

Har du ont i magen, en tand, huvudvärk eller ångest kan det påverka sömnen. Om det blir för jobbigt och leder till att sömnen påverkas väldigt mycket och det är bestående så kan du gå till din läkare. 

Du kanske också vill ha 6 tips på hur du får sovrummet svalt till läggdags? Här får du det!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du vakna om nätterna?
Tack för din röst!