Kustbevakningen håller utkik, Poppade popcorn
Nästa vecka ska Kustbevakningen ha en internationell övning som går under namnet Balex. - Foto: Johan Nilsson/TT, Unsplash

Kustbevakningen släpper ut 40 000 liter popcorn i Östersjön

Om du ser popcorn flyta runt i Östersjön kanske du blir fundersam? Det är Kustbevakningen som ska släppa ut 40 000 liter popcorn i Östersjön nästa vecka. Du kanske undrar varför? Vi har svaret!


Om Östersjön skulle drabbas av ett oljeutsläpp behöver Kustbevakningen vara på plats snabbt för att ta hand om situationen innan skadan blir för stor. 

Nästa vecka ska Kustbevakningen ha en internationell övning som går under namnet Balex. De ska alltså öva på att hantera ett scenario där Östersjön drabbats av ett omfattande oljeutsläpp. Men istället för olja så kommer Kustbevakningen att släppa ut 40 000 liter popcorn i Östersjön. 

Den internationella övningen som går under namnet Balex Delta 18 kommer att utgå från Karlskrona och bedrivas både på land och i Östersjön längs den svenska sydostkusten. 

Kustbevakningen hanterar den del av övningen som ska genomföras till havs, som går ut på att hantera ett scenario där Östersjön drabbats av ett omfattande oljeutsläpp. Men i stället för olja kommer Kustbevakningen att ha 40.000 liter popcorn att hantera.

– Att man väjer att släppa ut popcorn beror på att de bedöms vara ett bra substitut till olja. Popcorn flyter bra och skadar inte djurlivet eftersom de är ofarliga för djuren att äta, sa Lars Persson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till Dagens Nyheter.

Kustbevakningen kommer att använda samma utrustning för att samla upp alla popcornen som används vid ett riktigt oljeutsläpp.

I övningen kommer 32 länder att delta sammanlagt och över 500 personer i övningen som är ett samarbete mellan länderna med kust mot Östersjön och EU.

– Sverige har ju fått jobba lite med EU-stödet i samband med sommarens skogsbränder. Nu ska vi komma fram till hur vi kan hantera en insats av liknande storlek fast med ett oljeskyddsscenario, sa Lars Persson till Dagens Nyheter.

Så om du badar och hittar popcorn i vattnet så vet du varför.

Se mer i klippet ovan.

40 000 liter popcorn ska släppas ut i Östersjön.

Nu kanske du blev sugen på popcorn? Här kan du läsa om hur du gör magiskt goda popcorn.

Visste du att vi påverkas mindre av reklamen på biograferna om vi äter popcorn samtidigt som vi tittar på reklamen? Det är faktiskt helt sant, det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.