Om du har mensvärk men mensen inte kommer kan det betyda att du är gravid
Mensvärk kan vara ett tidigt tecken på graviditet - Foto: Shutterstock. Bilden är ett collage

Därför kan din mensvärk vara ett tecken på graviditet

Har du fått mensvärk men själva mensen verkar inte vilja synas till? Det kan faktiskt vara ett tidigt tecken på att du är gravid.


En molande värk som sitter som ett band av smärta runt nedre delen av magen och strålar ut mot ryggen, ja många med livmoder känner igen känslan. 

Mensvärken är absolut inte rolig att ha att göra med. Nyheter24 har tidigare skrivit vad du ska göra om mensvärken inte går över av vanliga värktabletter och om den nya superchokladen som ska lindra mensvärk

Men är det så att du får mensvärk men att själva mensen lyser med sin frånvaro så kan det vara dags att börja fundera i lite nya banor. 

Värk som liknar mensvärk kan vara ett tidigt tecken på graviditet. Bildkälla: Shutterstock

En molande smärta långt ner i magen är nämligen ett mycket tidigt tecken på graviditet. Kanske vet du om att du slarvat med att skydda dig eller så planerar du att bli gravid, då är smärtan något att hålla koll på. 

Det kan faktiskt vara så att du trots att du är gravid får en blödning. Antingen får du den lite tidigare än mensen skulle kommit, då kallas det nidblödning och är en blödning som sker när själva ägget fäster. Men man kan också få en liten blödning när man skulle fått sin mens även om man är gravid, det kallas genombrottsblödning och beror på att kroppen inte riktigt förstått att den är gravid ännu, det kan du läsa mer om på 1177.se.

Livmodern växer

Varför får man då mensvärk om man är gravid? Det är ju i själva verket inte samma smärta även om det känns i stort sett likadant. 

När man har mensvärk får man ont eftersom att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnorna som bildats under cykelns gång. Är man gravid får man ont för att livmodern redan mycket tidigt i graviditeten börjar växa. Är man gravid kan man också känna att det drar i ljumskarna när livmodern växer. 

Det säkraste är helt klart att bege sig iväg för att inhandla ett graviditetstest om du misstänker att du kan vara gravid. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha mensvärk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.