Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I den här butiken kan du redan köpa julmust

- 21/09/2018, 15:05

När är det egentligen dags att plocka fram julmusten i butikerna? Runt den 20 september tycker man på en Coop-butik i Uppsala.

Det känns som att sommaren knappt har tagit slut – men ändå så går det redan att hitta julmust i butikshyllorna.

I alla fall på Coop Forum Boländerna, i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.

Så om du redan känner av lite julstämning, eller bara är riktigt sugen på julmust, så är det faktiskt inte helt omöjligt.

Men varför har de börjat sälja den älskade drycken så här tidigt på året?

Det finns faktiskt en naturligt förklaring: musten som nu reas ut är faktiskt från förra året.

– Det är mest som en rolig grej. Sedan går det ju inte att spara på den hur länge som helst, berättar Mats Lööv som är säljchef på Coop Forum Boländerna.

Och det verkar faktiskt inte vara så långt kvar tills butiker över hela landet börjar sälja den ljuvliga drycken. Det är ju trots allt snart oktober, och knappt tre månader kvar till dopparedagen.

– Om ungefär tre veckor får vi in säsongens julmust och jag har sett att andra affärer också börjat sälja julprylar lite smått redan, säger Mats Lööv till UNT.

Nyheter24 har faktiskt skrivit om ungefär när julmusten dyker upp i butikerna. Det kan så klart finnas lokala variationer – alla affärer i hela Sverige får ju inte in det exakt samtidigt. 

Mellan veckorna 36 och 38 finns det ett inköpsfönster (det är vecka 38 nu!). Då kan butikerna börja beställa julmust. Men det betyder alltså inte att julmusten börjar säljas nu. Istället får man vänta till någon gång i oktober. Läs mer om julmustpremiären här!

Men vad är egentligen skillnaden på julmust och påskmust? Det smakar ju onekligen väldigt likt – och efter att du har läst den här artikeln om vad som hände när Sofia köpte hem julmust kommer du att vara ännu mer förvirrad. 

Och just det – vet du hur man EGENTLIGEN ska uttala läskföretaget "Apotekarnes" namn? Det är faktiskt inte så uppenbart som det verkar. Här kan du få reda på det rätta svaret!

Är det för tidigt att börja sälja julmust i september?