Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Slut på värmen – nu är snön och kylan på väg

Nyheter | 24/09/2018 11:07

Om du har längtat efter hösten så behöver du inte vänta länge till. Nu är nämligen kylan och snön på god väg.

Har du längtat efter att få damma av din snygga höstjacka som hänger längs bak i garderoben? Då har vi goda nyheter – rusket och kylan är nämligen på ingång.

Prognosen framöver är kyliga vindar, mörka dagar och till och med snö enligt meteorologen Lasse Rydqvist

Och om du hoppades på att kräma ur det sista ur de föregående månadernas värme så är det tyvärr försent. 

– Så långt jag kan se så är det ingen ny sommarvärme på ingång, meddelar Rydqvist i en intervju med Expressen.

Höstdagjämning

Runtom i landet, ända ner till södra Götaland, har man sett till morgonfrost. Och enligt prognoserna är kylan på intåg, med prognoser om snö uppe i fjällen. 

Natten till i lördags inföll även höstdagjämningen vilket innebär att dagarna nu är lika långa som nätterna. Och om man är en soldyrkare så får man se till att ta vara på det, då de kommande månaderna innebär en hel del mörker. 

– Det är ju kalla nätter som följer natten mot måndagen och tisdagen. I morgon kommer det att vara snöbyar i fjällen, varvat med blötsnö lite längre söderut i fjällvärlden. Det är nordvästliga vindar som för ner riktigt kall luft över landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen. 

Han meddelar att det ser ut att bli riktigt blåsigt i södra Norrland och att man kan vänta sig snöfall öster om fjällen i Lappland. På onsdagen drar även ett djupt lågtryck in från Island in över landet. 

Södra Sverige kommer inte undan

Inte ens de som bor söderut kommer att kunna undvika kylan länge till. 

– Det kommer att ligga någonstans mellan normalt och en tre, fyra grader lägre än vanligtvis. Under arbetsveckan kan man alltså räkna med att det blir höst, säger Lasse Rydqvist, till Expressen. 

I sommar lamslogs Sverige, och stora delar av Europa, av en värmebölja. Något som gjort att öl och en hel del andra saker blivit dyrare under hösten. Här kan du läsa om vilka matvaror och saker som gått upp i pris.

Har du längtat efter kallare väder?