Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Man var utomlands – då flyttade 10 personer in i hans lägenhet

Nyheter | 24/09/2018 13:53

En man från Göteborg var utomlands i tre månader. Då passade tio personer på att skriva sig på, och flytta in i, mannens lägenhet.

När man kommer hem efter en lång resa så kan man upptäcka att man glömt en del grejer. Kanske inser man att man glömde att stänga av elementen. Eller så kanske man kommer hem till disk som man inte hann diska. 

Vad man, med allra största sannolikhet, inte förväntar sig att hitta i sitt hem är tio andra människor som bosatt sig där. Men så var fallet för en man från Rannebergen, i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen som hade varit på en tre månader lång resa kom hem till en befolkad lägenhet. Inte nog med att det befann sig flera människor i lägenheten – tio personer hade även folkbokfört sig på den. 

Det är forfarande lite oklart gällande hur personerna kom in i lägenheten och om det finns någon relation mellan mannen och någon av de som var skrivna på lägenheten. Men enligt Tommy Nyman, presstalesperson i polisregion väst, så kan mannen ha anförtrott sig lägenheten till någon av de tio medan han var bortrest.

– Förmodligen finns det något förtroende i botten men det kanske inte var det som var avtalet – att det skulle flytta in en massa andra människor när han var borta i tre månader, säger han till Nyheter24.

– I nuläget vet vi inte säkert hur många det är som har bott där kontra hur många det är som är skrivna där på lägenheten. Men det kan bero på olika skäl. Från bidragsfusk till allt möjligt annat, fortsätter han.

Och när man tänker att det inte kunde bli värre, så blev det tyvärr det för den chockade mannen. 

Någon eller några av personerna som befann sig i lägenheten var nämligen inte så nöjda med att mannen kom hem – och valde därför att ge sig på honom. 

– När han kommer hem och upptäcker det här så blir han ju arg och då är det någon på plats som slår till honom. Så det blir en dubbel bestraffning kan man säga, säger Tommy Nyman till Nyheter24. 

Tommy intygar även att man har upprättat en anmälan om misshandel.

Vem kan skriva sig på min adress?

Lägenhetshus
Bilden visar inte lägenheten i artikeln. Bildkälla: Unsplash

Det finns inget spärrsystem som stoppar andra från att skriva sig på din adress. 

Tobias Wijk, som arbetar som verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, förklarar att man i nuläget arbetar med att utveckla ett fungerande och smidigt sätt att förbättra säkerheten kring just adressändring. 

– Varje flyttning genomgår maskinella grundkontroller och utifrån dessa sker manuella kontroller för att minimera risken för felaktig folkbokföring. Vi gör dock normalt sett enbart vad som kan kallas skrivbordskontroll, dvs kontrollerar inte bostaden fysiskt, säger han till Nyheter24. 

Om det inte är så att man misstänker att något är fel så kontaktar man inte personer som står skrivna på en adress när någon annan skriver sig på adressen i fråga. 

– Vi kontaktar inte heller fastighetsägare eller den som redan är folkbokförd på adressen om det inte finns uppgifter som föranleder utvidgad kontroll. 

Enligt Tobias är majoriteten av de drygt 100.000 flyttningsanmälningarna som inkommer varje månad korrekta, och godtas därför enligt anmälan. 

Om någon skulle skriva sig på din adress får du, idag, inte hem något brev om det. Du kan däremot använda dig av en tjänst för att se till att ingen kan anmäla flyttning för dig. Dvs att någon annan anmäler att du flyttar. 

– Det finns idag en tjänst som motverkar att någon annan kan anmäla flyttning för dig, dvs det kan enbart ske med stöd av e-legitimation, förklarar Tobias.

Här kan du läsa mer om tjänsten "Spärra obehörig adressändring". 

Tidigare i år varnade polisen om inbrottsmördaren i Göteborg som misstänks för både mord och mordförsök. I nuläget är personen fortfarande på fri fot – något du kan läsa mer om här.

Visste du att vissa inbrottstjuvar använder sig av en särskild teknik för att avgöra om du är hemma eller inte. Här kan du läsa mer om den.