Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om drevet mot Erik Hörstadius

Nyheter | 08/10/2018 18:25

Under förra höstens Metoo-rörelse fick Erik Hörstadius och TV4 stark kritik riktad mot sig efter Eriks uttalande i Nyhetsmorgon. I Biggest Loser VIP berättar han mer om vad som hände efter drevet.

Hösten 2017 drog #metoo-rörelsen igång och skakade om hela världen. Kvinnor från världen över berättade om de övergrepp de utsatts för och flera män blev anklagade för att ha förgripit sig på kvinnor, inte minst män i nöjesvärlden. 

Rörelsen blev ett hett debattämne och inte helt oväntat diskuterades det i TV4:s Nyhetsmorgon. Biggest Loser VIP-aktuella Erik Hörstadius har vid flera tillfällen suttit i olika paneler i programmet, vilket han även gjorde den här morgonen i oktober 2017. Eriks uttalanden i programmet fick väldigt många att reagera både mot honom som person och mot TV4. 

– Vi får inte ta bort vardagens och festens glädjerika flört. Halvfulla farbrorns tafs som inte är illa menad, sa Hörstadius bland annat i TV-soffan. 

Han fortsatte sedan att prata om sina döttrar. 

– Jag vill inte att de ska leva i en ren väldigt välputsad bubbla där de aldrig har sett eller hört någon göra bort sig på fyllan, sa han också om sina barn.

Du kan höra Eriks omtalade uttalande i klippet ovan.

Till Nyheter24 sa Erik Hörstadius då att uttalandet inte kommit ut på det sättet han velat i Nyhetsmorgon, och själv menar han att han ändå tar avstånd från allt tafsande. 

– Det jag försökte säga var att det också finns allmänna idioter, som på fyllan är maktlösa och harmlösa. Jag har själv blivit tafsad på hundratals gånger, av både män, men mest kvinnor, på ett ovälkommet sätt och jag har sett det som "ja men det är livets smuts". 

TV4 tog avstånd

Han påstod också att människor är demoniska varelser som alltid kommer att bete sig illa på fyllan.  

– Vi ska inte rikta fokus på att slänga dem till vargarna, säger Erik till Nyheter24.

TV4 gick sedan ut och sa att uttalandena får stå för Erik och är inget som kanalen står bakom. 

Så här sa de till Nyheter24: 

"I direktsändning kan det ibland vara svårt att moderera ett samtal. Nyhetspanelen är inbjuden för att diskutera sina egna åsikter som får stå för dem själva. Nyhetsmorgon håller inte med Erik Hörstadius om att det någonsin skulle vara ok med denna typen av beteende, vilket Jenny Strömstedt visar tydligt i dagens sändning"

Drevet påverkade honom

Nu deltar Erik Hörstadius i Biggest Loser VIP och där berättar han hur det kändes att hamna i ett drev. 

– Folk hatade mig något fruktansvärt på sociala medier framförallt, säger han i Biggest Loser VIP. 

Han menar också att drevet mot honom har påverkat honom som person, och att han nu blivit mer försiktig. Detta är något han tycker är synd. 

– Sanningssägare behöver alla samhällen, jag hoppas att jag kan fortsätta vara det men jag är lite skotträdd numera, säger han. 

Hör Eriks omtalade uttalande i Nyhetsmorgon i klippet ovan. 

Biggest Loser VIP sänds måndagar 21:00 i TV4.